Mida teeb lihasehaigete selts jäävee annetustega?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas võttis jäävee väljakutse vastu
Taavi Rõivas võttis jäävee väljakutse vastu Foto: Taavi Rõivas / Facebook

Eesti Lihasehaigete Selts kinnitab, et praeguste plaanide järgi kasutatakse jää-ämbri väljakutse teel saabunud annetusi amüotroofilist lateraalskleroosi (ALS) põdevate inimeste elukvaliteedi tõstmiseks ehk abivahendite jms soetamiseks.

«Kuna ALS on niivõrd kiire kuluga ja harvaesinev haigus, siis riik hetkel ei rahasta erinevaid ALSi haigete elukvaliteedi jaoks olulisi abivahendeid, nn kuluartikleid: sonditoit, kodune hingamisaparaat, tõstuk, piktogramm, suhtlusseadmed My Tobii jne. Samuti ei rahastata teenuseid nagu koduhooldus, logopeed ja rehabilitatsioon,» selgitas ELSi juhatuse liige Jüri Lehtmets.

Lehtmets tõdes, et seni ei ole selts vabatahtlikkuse baasilt suutnud veel antud probleemidele lahendusi leida. Käesoleva kampaania tugi on olnud tema hinnangul avalikkuse suur huvi ALSi ja lihashaiguste vastu tervikuna – see annab nüüd vajaliku raha mainitud probleemidega tegelemiseks. Lehtmetsa sõnul jõuab tänu inimeste annetustele abi kõigi lihasehaigeteni.

«Samuti on postkasti saabunud juba mitu huvitavat koostööettepanekut,» tunnistas Lehtmets, kuid hoidis neid veel saladuses.

«Kuna ALSi haiged on n-ö seltsi nõrgim lüli, siis aitab ALSiga seotud probleemidega tegelemine kaasa ka teiste lihashaigete elukvaliteedi paranemisele,» lisas Lehtmets.

Kokku on alates 24. augustist käesoleval aastal seltsile annetanud 3281 inimest. Annetuste kogusumma on 50 745, 85 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles