Teadlased leiutasid valutu süstimisviisi: süstiplaastri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba viie aasta pärast ei saa tavalist haavaplaastrit «süstiplaastrist» eristada.
Juba viie aasta pärast ei saa tavalist haavaplaastrit «süstiplaastrist» eristada. Foto: SCANPIX

Tulevikus ei pea inimesed enam süstimiste ajal valu kannatama- USA Georgia Tehnoloogiainstiruudi uurimisrühm töötas välja erilise plaastri, mille mikronõelad suudavad nahka läbistada ja ravimi nii organismi viia ning mida saab iga inimene ka näiteks kodus kasutada.

Georgia Tehnoloogiainstituudi uurimisrühma juhtinud Mark Prausnitz rääkis ajalehele The Washington Post, et «süstiplaaster» on keskeltäbi tavalise haavaplaastri suurune ning nahale asetades tekitab peene liivapaberi sarnase tunde. Ta ütles, et plaastrit testinud katsealuste hinnangul oli «süstiplaaster» kümneid kordi valutum ja kasutajasõbralikum kui tavaline süstimine. Pea kõik katsealused, kes testisid ravimita plaastrit, ütlesid, et see oli täiesti valutu. Plaastri võib nahale jätta viieks kuni 15 minutiks kuni ravim täielikult imendub.

Plaastreid on ravimite annustamisel kasutatud juba ammu, näiteks on olemas nikotiiniplaastrid suitsetamisest loobujatele. Nikotiin imendub läbi naha kergesti verre. Seni osutusid aga näiteks gripivaktsiini annustamiseks loodud plaastrid kõik ebaõnnestunuteks.

Georgia Tehnoloogiainstituudi uurimistööd toetas USA Rahvuslik Tervise Instituut, nüüd hakkavad uurijad otsima fonde, kelle toetusel jätkata «süstiplaastrite» katsetamist ka inimestel. «Kui kõik õnnestub, jõuab süstiplaaster viie aasta jooksul müügile,» lubas Prausnitz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles