Ohtlik turvahoidik Fest keelati kogu Euroopas

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste turvahoidik.
Laste turvahoidik. Foto: Fest Baltic Oü

Maanteeamet kinnitas, et varem Eestis väikelastele ohtlikuks peetud turvahoidik Fest on nüüdseks Euroopa Liidus lõplikult keelatud.

Maanteeameti tehnikaosakonna juhataja Jürgo Vahtra tõdes, et Fest turvahoidiku kasutamine on Euroopas tõesti keelatud. Keelu põhjuseks oli, et hoidik ei vastanud Euroopas kehtestatud mootorsõidukis kasutatava lapse turvaseadmete nõuetele.

«Peamisteks puudusteks olid, et hoidik suunas avarii korral olulised jõud lapse pehmesse kõhupiirkonda, mitte ettenähtud puusapiirkonda. Teiseks ei suutnud hoidik avarii korral hoida last omal kohal. Katsetused näitasid, et mannekeen libises turvahoidiku alt läbi. Kolmandaks puuduseks oli, et väikelastele mõeldud turvahoidikud peavad last paigal hoidma ka magamise ajal. Seda Fest turvahoidik tagada ei suutnud,» loetles Vahtra kõik puudused üles.

2011. aastal jõudis Eestisse müügile turvahoidik Fest, millega sai väikelapse autosse kinnitada. Ungari riikliku transpordiameti poolt väljastatud tüübikinnituse järgi sobis vahend 9–36 kilo kaaluvatele lastele.

Tarbija24 kirjutas toona, et lähemal uurimisel jõudis maanteeamet seisukohale, et kuna I kaalurühmale mõeldud turvasüsteem peaks hoidma last asendis, mis tagaks vajaliku turvalisuse ka lapse magamise ajal ning kuivõrd toode ei toeta last küljelt, siis lapse magama jäämisel on oht, et toode siiski ei taga ettenähtud turvalisust.

Fest Baltic OÜ juhatuse liige Kalle Konsap jäi praegu ajakirjanikule kättesaamatuks. Kaks aastat tagasi ütles ta, et firma on turvahoidikuid müünud Eestis üle 2000. Mees selgitas, et menetluse algatas nende konkurent: «Ja selles ongi probleem, et kui konkurent ikkagi 2000 turvatooli vähem müüb, siis Eesti Vabariigis on see päris suur kogus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles