Unistuste kodud võluva looduse rüpes

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teistmoodi: selles poistetoas on valgustid riputatud lakke, metallist tööriistakappi kasutatakse panipaigana jms.
Teistmoodi: selles poistetoas on valgustid riputatud lakke, metallist tööriistakappi kasutatakse panipaigana jms. Foto: Liis Treimann

Nõnda võiks lühidalt iseloomustada tänavust Soome elamumessi Kuopios.



Teekond messile kulgeb mööda maalilist Saaristokatu üle Kallavee järve ehitatud sildade ja läbi metsatukkade. Juba 41. korda toimuva ürituse peateemaks on seekord energiatõhusad elamud ja säästlik eluviis. Siinses eluolus kehastub paljude soomlaste unelm: kodu kaunis paigas (suure) vee ääres, vaid viie kilomeetri kaugusel südalinnast.

Seekord on messil silmanähtavalt rõhku pandud sisukale vaba aja veetmisele nii majas kui väljas – alustades matkaradadest ja palliplatsist ning lõpetades kunstmuruga mänguväljakuga –, õueelule ja aiakujundusele, mille meeleolukusele on suuresti kaasa aidanud loodus: järv ja kivine pinnas. Looduse mitmepalgelisusega on arvestatud kogu messiala kavandades ning on püütud säilitada taimedele-lindudele-loomadele harjumuspärast keskkonda.

Kahel kolmandikul messimajadest on säästvaima ehk A-klassi energiatunnistus. Mõnes majas on maaküte, teised saavad energiat päikesepatareidest, kolmandad veesoojuspumbast jne. Messil esitletakse ka kaht ülimalt energia­säästlikku passiivmaja.

Nagu Soome elamumessidel tavaks, näitavad tuntud tootjad oma kataloogimajade uusi mudeleid. 39 messikodu sisustamisel on enesestmõistetavalt kasutatud palju looduslikke materjale, eriti puitu ja looduskivi.

Tulevaste elanike harrastusi ja elustiili silmas pidades paiknevad neis lisaks stiilsetele eluruumidele kabinetid või töötoad, moodsad kodukinod, jõusaalid ja spaad, rääkimata sauna­(komp­lekside)st, mis peab igas soome majas või korteris olema. Lausa järveäärsetele kruntidele on eramust eraldi ehitatud saunamaja paadisilla ja vettehüppelauaga.

Kunst kodus – see teema on samuti pälvinud korraldajate tähelepanu. Messil on näha 150 kunstiteose (maal, graafika, foto, seinamaaling) eksponeerimisvõimalusi interjööris. Samuti on näha hulganisti kauneid tekstiile (valdavalt Soome firmade toodang või nimekate autorite looming), Soome ja maailma disaini klassikat.

Soomlastel – nii ehitusmaterjalide kui kodutehnika-, mööbli- ja sisustusaksessuaaride  tootjatel – on, mille üle uhkust tunda ning selle kauni ja kvaliteetsega ka oma kodu kujundada.

41. Soome elamumess kestab Kuopios 15. augustini ja on külastajaile avatud iga päev kella 10–18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles