Homme toimub interneti aeglustamise päev

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet.
Internet. Foto: SCANPIX

Sel kolmapäeval võivad internetikasutajad tunda, et mõnel leheküljel käimine jääbki venima.

Kolmapäeval mõnede veebilehtede külastamisel võib tekkida tahtmine süüdistada nende aegluses oma interneti teenusepakkujat või tekkida koguni arusaam, et internet on katki, kuid tegelikkuses pole see sugugi nii. Tegemist on maailma ühtede suurimate veebilehtede protestiaktsiooniga, vahendab news.com.au.

Tegelikult internetti ennast ei aeglustata, vaid tegemist on maailma juhtivate veebikeskkondadega nagu Reddit, Vimeo Foursquare, Wordpress, Netflix (tegevusega USAs) ning paljud teised, kes protestivad aeglustuspäevaga uue arutluse all oleva vastuolulise ideekava vastu.

Kui arutluse all olev internetimuudatus vastu võetaks, tähendaks see seda, et internet jagataks kaheks – ülikiireks ja aeglaseks ning vastavalt sellele tuleb ka teenuse eest maksta. Kui tahad veebilehtedelt ülimat kiirust ja kõrglahutusvõimet, pead hakkama maksma eraldi tasu, teistele jääb aga nn standardkiirus.

Veebikeskkonnad ühendavad jõud ja seisavad idee vastu, kuna leiavad, et internet peaks olema kõigile võrdselt kättesaadav. Plaanitud muudatus võib tähendada ainuüksi USAs miljonitele inimestele väga aeglast internetiühendust.

Niisiis näitavad veebileheküljed oma ideevastasust üles interneti aeglustamise päevaga, et demonstreerida seda, kuidas on elada internetiga, mis on üliaeglane. Selleks pannakse oma veebikeskkondades tööle lõpmatuseni laadimistegevust näitavad ikoonid.

Praegusel hetkel on avalikkusele lekkinud idee avalikult arutluse all ning kui see peaks jõustuma, võib see põhjustada internetiajaloo kõige suurema vastuseisu suurfirmade ja veebikülgede poolt, kes oma meelsuse avaldamiseks protestiaktsioonidega liituda võivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles