Lugeja küsib: mida teha, kui Facebook nõuab mu ID-kaardist pilti?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: SCANPIX

 «Kirjutasin sõbrale Facebookis ja järsku küsis Facebook mu käest täna ilma mingi eelneva selgituseta nime ning pilti või koopiat ID-kaardist. Jäi mulje, et neile tundub, et mu konto ei ole õige ning Facebook ei lasknud mul enam ilma isikut tõendavat fotot näitamata sisse logida. Kas võin oma ID-kaarti pildistada ja selle Facebooki laadida, on see ohutut ja kas Facebookil on selliseks käitumiseks õigus?» uuris lugeja.

«Ega tegu ei ole mingi viirusega? Ja üldisemalt ka, kas ID-kaardist tehtud fotoga võib kaasneda näiteks identiteedivargus, kui see foto peaks jõudma valedesse kätesse? Või isikukoodi või dokumendinumbri avaldamine, võib see kuidagi ohtlik olla?» küsis lugeja veel.

Vastas veebikonstaabel Maarja Punak.

Selline võimalus on Facebooki enda reeglite olemas, kuna nad tahavad tagada võimalikult head ja turvalist keskkonda kõikidele. Selleks, et ei oleks liialt libakontosid ja viiruslikke kontosid, nad püüavad neid kahtluse korral eemaldada. Need, kes on näiteks puutunud kokku surnud lähedaste konto eemaldamisega, teavad, et Facebook nõuab selleks isiku surmatunnistust. Seega on ametlik dokument. Samas, niisama enda või sõprade IDkaardi pilte ma kindlasti Facebookis avaldada ei soovita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles