Lugeja küsib: kuidas käib 18-aastase lapse elatise nõudmine?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kunagi 10 aastat tagasi leppisime lapse isaga kokku, et ta maksab vabatahtlikult 2000 krooni kuus. Eurole üle minnes hakkas maksma 127 eurot kuus. Kui aga elatisraha miinimum tõusis ja raha juurde küsisin, siis sain ainult räige sõimu osaliseks. Sinna see ka jäi, enda meelerahu huvides. Kuna miinimum on juba 177,5 euroni tõusnud, siis lapse suhtes oleks siiski õiglane, et isa poolne panus oleks siiski suurem, kui 127 eurot,» kirjutab küsija.

«Olen otsustanud esitada hagi tagasiulatuvalt üks aasta, st, et summa, mis on siis 127 eurost puudu jäänud. Aga asi on nüüd selles, et laps saab 18-aastaseks ja õpib gümnaasiumis veel ühe aasta. Kuidas oleks siis hagi esitamine mõeldav, kas esitan mina ja nõuan saamata jäänud raha ja siis esitab laps hagi, et saada miinimumelatis kuni 19-aastaseks saamiseni? Kui peaks laps esitama hagi, kas on ka võimalik, et kohtus esindan mina teda, või tema kohalolek on vajalik? Kas sellist varianti ei ole, et enne lapse 18-aastaseks saamist esitan mina omad nõudmised, pluss veel selle, et miinimumelatist maksta lapse 19-aastaseks saamiseni. Soov on last ebameeldivustest säästa,» küsib lugeja.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Kui esitate kohtule hagi elatise edasi- ja tagasiulatuvaks väljamõistmiseks enne lapse täisealiseks saamist, osalete lapse seadusliku esindajana kohtumenetluses Teie ja laps kohtumenetluses kuidagi osalema ei pea. Kohtupraktika on siinkohal veidi erinev – mõni kohtunik nõuab vanema taotlusel lapsele elatisraha välja kuni lapse täisealiseks saamiseni ja mõni kohtunik nõuab elatisraha välja ka selleks ajaks, kui laps on juba täisealiseks saanud, kuid jätkab põhi- või keskhariduse omandamist.

Kui laps saab täiesealiseks ja käib veel koolis ehk siis on endiselt õigustatud vanematelt ülalpidamist saama, peab ta elatisraha väljamõistmiseks isiklikult kohtusse pöörduma. Sellisel juhul Teie lapse vanemana last enam seadusliku esindajana esindada ei saa, kuid lapsel võib olla lepinguline esindaja – sellisel juhul laps kohtuistungile minema ei pea.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles