Endokrinoloog: kõrgem hind ei vähendaks magusa tarbimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kommimaksust» laekuv raha peaks minema laste tervise edendamiseks, mitte asfaldiaukude lappimiseks, arvab endokrinoloog Marju Past.
«Kommimaksust» laekuv raha peaks minema laste tervise edendamiseks, mitte asfaldiaukude lappimiseks, arvab endokrinoloog Marju Past. Foto: SCANPIX

Eesti Diabeedikeskuse juhatuse liikme, endokrinoloog Marju Pasti sõnul tabaks maiustuste ja karastusjookide lisamaks kõige valusamini väikese sissetulekuga inimesi ning ei pruugiks seejuures soovitud mõju avaldada ehk siis tarbimist vähendada.

Arsti sõnul on ülekaal Eesti elanike seas kasvav tendents ning seetõttu peame me oma magusasöömist kindlasti piirama, kuid samas tõstaks magusamaks meie rahva maksukoormust veelgi enam.

«Jõukam osa inimestest jõuab ka magusamaksu kehtestamise järel endale maiustusi ja limonaade osta. Kardan, et selline maksustamine paneb põntsu hoopis vaesematele peredele, sealhulgas vaeste perede lastele, kelle vanemad niigi neile väga tihti maiustusi ei saa lubada, » ennustas endokrinoloog. Magusamaks on tema sõnul ju lisakulu ka nende perede rahakotile.

«Kas me hakkame magusamaksu kehtestamise järel toidupoes tervislikumaid valikuid tegema? Kahtlen selles,» nentis Past. Pereisa, kes endale limonaadi tahab osta, ostab selle tema sõnul ikkagi, ka pärast magusamaksu sisseviimist.

«Pealegi, võrreldes muu maailmaga polegi meie karastusjoogid need kõige magusamad. Tulin just Ameerika Ühendriikidest, uurisin seal limonaadide kalorsust, selgus, et ameeriklaste joogid on tunduvalt magusamad kui eestimaised. Kui meie pooleteiseliitrises limonaadis on keskeltläbi poolteist klaasi suhkrut, siis USAs poolteist kuni kaks klaasi,» nentis Past.

Magusamaksu kehtestamise järel tekib tema sõnul seegi oht, et toiduainetetöösturid hakkavad magusatesse näksidesse ja jookidesse lisama suhkru asemel suhkruasendajaid.

«Kas see on siis tervislikum? Minu arvates on magusamaksust efektiivsem siiski mõni suhkrutarbimise piiramise vajalikkusest teavitav programm.»

Kui aga poliitikud siiski vajalikuks peavad magusamaks ka Eestis kehtestada, peaks see Pasti sõnul kindlasti olema sihtotstarbeline. «Ma ei oskagi täpselt öelda, kas fondipõhine või sihtotstarbeline, kuid kindlasti ei tohiks selle maksu raha kaduda riigieelarve suurde katlasse, vaid minema tervise, eeskätt laste tervise edendamiseks,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles