Turiste ja ööbimisi oli juulis Saaremaal mullusest rohkem

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare jahisadam.
Kuressaare jahisadam. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu juulis peatus Saare maakonna majutusasutustes üle 1700 turisti mullusest rohkem, suurem oli ka ööbimiste arv.

Kui läinud aasta juulis oli ööbijaid 29 735, siis tänavu 31 459. Ööbimiste arvud olid vastavalt 60851 ja 62 050, kirjutab Saarte Hääl.

Kuressaare lossipargis asuva Ekesparre butiikhotelli juhataja Anu Lombi sõnul läks suvi aprilli lõpus taasavatud hotelli jaoks väga hästi.

«Hooaeg algas, nagu kõigil Saaremaa hotellidel, vaiksemalt, aga pärast jaanipäeva läks tormiliseks,» meenutas ta. Kõige rahvarohkem aeg oli Ekesparres juuli lõpp, mil toimusid ooperipäevad, ja augusti algus.

«Praegu on vaiksem aeg,» märkis Lomp.

Lisaks eestlastele ja teistele Euroopa riikidest tulnud külastajatele võõrustas Ekesparre turiste Jaapanist, Austraaliast, Kanadast, Venemaalt ja Lõuna-Ameerikast.

«Meie keskmine klient on keskealine kultuuri- ja ajaloohuviline intelligentne inimene,» ütles Lomp. «Tullakse paarikaupa, üksi külastatakse meid üsna vähe.»

Üle poole tänavu majutusasutustes ööbinud külastajatest olid eestlased – 15 442, pea veerand ehk 7447 aga soomlased. Arvult kolmandale kohale jäid lätlased, keda siinsetes majutusasutustes peatus 2314. Ülejäänud turistidest suurem osa oli pärit Euroopa riikidest.

Aasiast käis külalisi 129 – neist 96 Jaapanist – , USA-st 235.

Märgatavalt kasvas aasta varasemaga võrreldes nende majutatute arv, kes külastasid Saare maakonda seoses tööreisiga – neid oli tänavu üle 400 rohkem kui mullu juulis.

Statistikaameti andmeil oli majutuskohti tänavu mullusest rohkem – 184 asemel 201. Tube oli tänavu juulis külastajatele pakkuda 2062, voodikohti aga 5062.

Võrreldes aasta varasemaga, oli majutuse ööpäevane keskmine maksumus Saare maakonnas tänavu juulis odavam – 35 euro asemel 32.

Tubade täitumus oli tänavu juulis 41 protsenti, voodikohtade oma aga 40 protsenti, mis jääb alla Eesti keskmise (58 protsenti ja 50 protsenti). Mullu olid Saaremaa näitajad 47 ja 41 protsenti.

Saare maakond on majutuskohtade arvu poolest kõigi Eesti maakondade seas teisel kohal. Vaid Harju maakonnas on 14 majutuskohta rohkem – 215. Neist 123 asub Tallinnas. Pärnu maakonnas on 165 majutuskohta. Vähim majutuskohti on Rapla maakonnas, 22. Suurim on tubade ja voodikohtade täitumus Harju maakonnas, vastavalt 77 ja 66 protsenti. Madalaimad olid tubade ja voodikohtade täitumuse näitajad – paarikümne protsendi ringis – aga Järva, Rapla ja Jõgeva maakonnas.

Ööpäevase majutuse keskmine maksumus oli Eestis keskmiselt 34 eurot. Kõrgeim oli see Harju maakonnas, 40 eurot. Pärnu maakonnas tuli majutuse eest tasuda aga 36 eurot.

Muhus sündis rekord

Võrreldes möödunud aastaga, mil Liiva külas ühisturustuspunkti hoones avatud Muhu turismiinfopunkti külastas suvel 1700 inimest, oli tänavune külastajate arv 3500.

«See näitab, et kodumaine turist on aktiivne ja kasutas tänavust ilusat suve maksimaalselt ära,» ütles Muhu valla arendusnõunik Annika Auväärt, kinnitades, et rahvustest olid konkurentsitult esikohal just eestlased.

Tundus ka, et rohkem oli just perega reisijaid, mitte üksikturiste. Peale eestlaste oli külastajate hulgas soomlasi, sakslasi, venelasi ja inglise keelt kõnelevaid turiste.

Küsimusele, kas tegemist on kuuendat aastat avatud turismiinfopunkti rekordiga, vastas Auväärt, et viimase kolme aasta andmete võrdluses on see seda kindlasti. Esimesel kolmel aastal sellist statistikat paraku ei tehtud.

Muhu turismiinfopunkt oli tänavu avatud 16. juunist 20. augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles