Rasvaprotsendi rõhutamine keelatakse pakenditel ära

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis märgivad piimatööstused pakendile suurelt toote rasvasisalduse.
Eestis märgivad piimatööstused pakendile suurelt toote rasvasisalduse. Foto: Marina Puškar / Postimees

Detsembri keskel ei tohi tootjad enam esitada pakendite esiküljel toote rasvasisalduse protsenti. Muudatust nõudev Euroopa Liidu määrus jõustub 13. detsembril.

«Sellise lähenemise eesmärk on suunata tarbijaid vaatama kogu toitumisalast teavet, mitte vaid üht kriteeriumi – rasvasisaldust. Paljud väherasvased tooted võivad sisaldada näiteks palju suhkrut, ja seetõttu on oluline suunata tarbijaid vaatama ka seda infot,» põhjendas muudatust põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson.

Põhivaateväljast ei pea tootjad rasvasisalduse protsenti ära võtma juhul, kui sellele lisatakse teave teiste toitainete kohta. «See võimaldab teha teadlikum valik. Siiski võib ka edaspidi teatud toitude nimetuste juures esitada eraldi toote rasvasisaldust, kui see võimalus tuleneb mõnest teisest õigusaktist,» viitas Johanson piimapakenditele. Piima nimetusele võib jätkuvalt lisada märke «rasvasisaldus 2,5 protsenti» ja teatud rasvade puhul võib jätkata rasvaprotsendi esiletoomist toidu nimetuses.

Toiduvalmistajatele on uue toiduteabe määruse nõudeid tutvustatud alates 2011. aastast, kui see määrus avaldati, ja neil on olnud uute nõuetega kohanemiseks aega kolm aastat, ütles Johanson. «Eestis käib veel arutelu, kas ja millistel toodetel võiks rasvaprotsenti pidada toote nimetuse osaks, mis on erandi tegemisel põhikriteerium,» lisas spetsialist.

Tarbijale tagavad uued nõuded praegusest rohkem infot toote pakendil, kuna uue määruse järgi on toiduvalmistajatel alates 13. detsembrist 2016 kohustus esitada toidupakendil teave, kui palju sisaldab see energiat, rasvu, küllastunud rasvhappeid, süsivesikuid, suhkrut, valku ja soola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles