Lugeja küsib: mida teha vägivaldse kassiga, keda kardan?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni kass võtab kodus võimu peremehelt üle.
Mõni kass võtab kodus võimu peremehelt üle. Foto: Joel Urbel / Sakala

«Minu Triibik on isane, kastreeritud, vanust kuus aastat. Ma ei mäleta enam, millal see juhtus, aga tänaseks kardan teda mina ja kardavad kõik mu sõbrad ning tuttavad. Just ründas ta jalgadesse mu sõbrannat, kes lahkus veri tilkumas. Vähemasti 3-4 aastat on ta kindlasti väga agressiivne olnud. Ta on rünnanud lapsi ja täiskasvanuid. Ta ei küünista, aga ründab kohe kihvadega jalga nagu kaslane, veri on alati lahti. Ma näen, et ta soovib mu tähelepanu ja tuleb nunnutseb ning kurrub ja tõmbab end mu sülle rahulolevana kerra, aga mingid hetked keerab ta sõgedaks ning ma näen, kuidas ta vihaselt (mitte mänguhoos) jälgib mu jalgu ning ootab, millal rünnata,» kurdab kassiomanik.

«Ta on mind kord magades ka näkku rünnanud. Ma näen, et miski justkui tekitab talle stressi, aga ma ei saa aru, mis see on. Arstil käisime alles nüüd sügisel ja tervisega on tal kõik väga korras. Ma kardan, et tal on äkki püsiv närvikahjustus. Ma nimelt elasin kolm aastat tema eluajast koos vägivaldse partneriga ja see kindlasti tekitas temale kohutavat pinget tollal. Nüüd kardan, et see kahju on pöördumatu. Ma olen karistuseks koputanud kahe kõrva vahele - siis ründab uuesti, võtnud turjast õrnalt - läheb veel hullemaks. Ainus, mis on enim mõjunud, on vee pritsimine, aga see tähendab seda, et pean ise end kusagile tuppa peitma, kuni ta rahuneb. Ma kardan teda ja ma ei tea, kuidas sellisest käitumisest vabaneda. Kas see on üldse võimalik? Ma mõistan, et tal võib olla endiselt trauma eelnevast, aga kuidas saaksin tema valu leevendada, et ta jälle õnnelik kass olla saaks?» küsib kassiomanik.

Vastab Kasside Turvakodu asutajaliige Marion Maksimov.

Päris raske juhus! Mulle tundub, et kass on majas tõsiselt võimust võtnud ja saab suurepäraselt aru teie hirmust. Ilmselgelt on võim tema käes ja ta ei karda seda kasutada. Respekt teie vastu on olematu.

Esimene soovitus oleks panna koju seina Feliway adapter. Seda ma soovitan pea kõigile, aga teie puhul tundub kohe hädavajalik. Toiduks võiks panna Royali Calmi, mida meie Kasside Turvakodus igapäevaselt kasutame ja mis on andnud head tulemust ka agressiivsete loomade seas. Tulemus peaks juba paari päevaga tekkima, kui sellest saab tema põhitoit.

Need nõuanded on aga tule kustutamine ja päris lahendust tuua ei pruugi. Paralleelselt peab ka probleemiga natuke tegelema.

Esiteks ma soovitaks kass öösel magamistoast eemal hoida ja panna ka külaliste saabudes eraldi ruumi. Juba ohutuse mõttes.

Kogemused ütlevad, et kassi manipuleerib ja kasvatab ainult toiduga. Seega edaspidi võiks viia sisse sellise korra, kus kass saab süüa ainult teie käest. Ehk siis muidu toitu ees ei hoia ja söögi ajal istute juures, et ta seostaks sööki teiega, seega te seostuksite talle millegi väga olulisega.

Iga agressiivse episoodi järel püüaks kassi koheselt eraldada WC-sse või vannituppa rahunema. Eriti kohta kätte näitav oleks ta võtta turjast pihku ja tõsta sinna ruumi. See sama veeprits aitab ka kindlasti enesekehtestamisele kaasa. Mingit moodi peate te hirmust üle saama ja võimu oma kodus taastama.

NB! Väga soovitan otsida YouTubest Jackon Galaxy «My Devil Cat» saate videosid. Tal on väga palju häid ideid!

Kui nüüd ükski minu nõuanne ei aita, siis soovitan pöörduda loomaarstile ja konsulteerida antidepressantide kasutamist teie loomal.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles