Mobiilinäppijate traumad liikluses võivad tuua uued teetähistused

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väidetavalt kõnnib Suurbritannias igal aastal umbes kuus ja pool miljonit inimest peaga vastu posti, mõned mitu korda – kõik neist vaatasid enne õnnetust keskendunult oma mobiiltelefoni ekraani.

Samuti hindab Austraalia Jalakäijate Liit, et umbes iga kümnes autoteega ristmikule astunud jalakäijast kasutab samal ajal mõnda mobiilset seadet, vahendab ERRi teadusportaal.

Lahenduseks on proovitud suurendada populaarsete mobiilinäppimistänavate turvalisust analoogselt Londoni Brick Lane eksperimendile, milles tõmmati keset kõnniteed eredavärviline telgjoon, mille kohal oma pihuseadet hoidev pea-maas-käija sai kurssi hoida.

Värskeim näide probleemi olemasolu meenutamiseks toimus suvel USAs Washingtonis, kus viidi läbi omalaade käitumiseksperiment, mille käigus jagati üks pikem kõnnitee kaheks eri kiirusega rajaks – laiemal, kiirkõnni rajal olid maha joonistatud mobiiltelefone keelustavad märgid ning kõik, kes soovisid kõndida telefoni kasutades, pidid hoiduma kitsamale, aeglase kõnni rajale.

«Võibolla laheneb olukord hiinlaste abil, sest just äsja otsustas sealne 28 miljoni elanikuga Chongqingi linnake osa oma kõnniteedest telgjoonega kaheks jagada, vastavalt mobiilikasutajatele ja tavalistele jalakäijatele,» ütles Kristjan Port oma tehnoloogiakommentaaris Raadio 2 saates «Portaal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles