Koolid pakuvad üha enam hommikueinet

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere eragümnaasiumis pakuvad kogu kooliperele hommikusööki sööklateenindajad Riina Varimets (vasakult), Aim­e Viikholm ja Maie Allaste.
Rakvere eragümnaasiumis pakuvad kogu kooliperele hommikusööki sööklateenindajad Riina Varimets (vasakult), Aim­e Viikholm ja Maie Allaste. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Paljud koolilapsed ei söö kodus enne kooli minekut, mistõttu kipuvad koolipuhveti järjekorrad pikaks venima. Nüüd saab paljudes koolides saiakeste asemel süüa midagi toekamat.

Aina enam koole pakub hommikuti lastele putru, sest paljud õpilased ei söö hommikul kodus. Algavast aastast pakub Rakvere eragümnaasium oma õpilastele ja õpetajatele tasuta hommikusööki.

Kooli direktori Anne Nõo selgitusel langetati selline otsus, kuna õpilastel kulub hommikul kooli sisseelamiseks aeg­a. Ühine hommikusöök enne tundide algust valmistab aga päevaks ette.

«Teisalt on küllalt palju lapsi, kes ei söö kodus hommikusööki,» lisas Nõgu, kelle sõnul on põhjuseks kas hiline ärkamine, isutus või ka see, et kodus polegi parajasti midagi süüa. Tema kinnitusel näitab seda, et lapsed kodus hommikust ei söö, kasvõi pikk puhvetijärjekord, mida tasuta hommikusöögiga lühendada püütakse.

Ühine algus päevale

Nii algabki päev Rakvere eragümnaasiumis hommikusöögiga, mistõttu tundide lõpp nihkub poole tunni võrra edasi. «Viimasel ajal on üha rohkem juttu olnud ka sellest, et kell kaheksa tundidega alustamine on liiga varajane. Õpilased on esimestes tundides väga unised. Tahtsime, et koolipäev algaks nagu traditsioonilises peres hommikusöögi, ühiste tegevuste ja suhtlemisega ning siis jätkuks tööga,» selgitas Nõgu.

Uuendus sai võimalikuks tänu sellele, et 310 õpilasega kooli juurde kuulub lasteaed, kus niikuinii hommikusööki pakutakse.

«Nüüd lihtsalt valmistatakse suuremad kogused. Uuendustega on kogu personal hästi kaasa tulnud ning ka lapsed on algatuse üldiselt hästi vastu võtnud,» ütleb Nõgu. Tema sõnul on valmistab ühtedele rõõmu hommikune kõhutäis, teistele aga võimalus enne tundide algust suhelda.

Võit on see aga ka neile, kes ühisele hommikusöögile ei tule ja selle võrra kodus kauem magada saavad.  

«Tundide hilisema lõppemise pärast otseselt pahandatud ei ole. Üksikutel juhtudel on tekkinud väikseid probleem laste bussiaegadega, samas ei jää õpilased enam hommikuti selle tõttu tundi hiljaks,» lisas Nõgu.

Tallinnas prantsuse lütseumis saab putru süüa juba pikemat aega. «Meil avatakse puhvet poole kümnest, seega pole see päris varajane hommikupuder, vaid võimalus vahepalaks enne lõunasööki,» rääkis kooli majandusjuhataja Marika Rauam.

Et õpilased putru sööksid, on koolis korraldatud mitu kampaaniat. «Eeskujuks on õpetajad ja juhtkond, kes ise seda võimalust kasutavad, ja õpilased tulevad kaasa,» selgitas Rauam, kelle sõnul väga paljud lapsed ei söö kodus hommikust.

Koolipuhvetis müüdav kaup on Rauami sõnul kriitilise pilguga üle vaadatud ning ebatervislikku seal ei müüda. «On võileivad, wrap’id, aga ka smuutid, mis on viimasel ajal eriti populaarsed. Algklassilastele meeldib rohkem magusat osta, aga oleme seda ohjeldanud nii, et saiakeste ja maiustuste hind on viidud tavalisest kõrgemaks,» selgitas Rauam.

Tallinna muusikakeskkool on aga see õppeasutus, kus alanud kooliaastal hakati hommikusööki pakkuma esimest korda. «Asja iva on selles, et koolil on oma ühiselamu ja meil on lapsi üle terve Eesti. Varem hommikust toitlustamist polnud, heal juhul osteti koolipuhvetist saiake ning alles lõunal sai kooli poolt süüa,» rääkis kooli majandusjuhataja Tõnu Jaanvere.

Menukas uuendus

Hommikusöögi pakkumisega pidi kool ootama, kuna seni kestnud toitlustajalepingus seda ette nähtud polnud. «Kuulutasime välja uue hanke ja selles tõime juba ka tingimuse, et vajalik on ka hommikusöök. See oli kauaoodatud uuendus meie koolile,» ütles Jaanvere.

Seda, et hommikusöök koolis on hädavajalik, kinnitas Jaanvere sõnul puhveti menu kohe esimeste koolipäevade jooksul. «See osteti peaaegu tühjaks. Hommikusöögiks pakutav puder on samuti lastele hästi peale läinud. Püüame koolitoidu valikut edaspidi ka mitmekesistada,» rääkis Jaanvere.

Paljudes Eesti koolides toitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurantsi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Ruth Laidvee sõnul hakkasid nemad esimest korda hommikusööki pakkuma kümme aastat tagasi Saku gümnaasiumis, kus see senini edukalt toimib. Hommikuputrude hinnad on vahemikus 50–70 senti. Enamasti vahelduvad nädala jooksul ka pudrusordid, lisandiks pakutakse kas võid või keedist.

«Saame oma koolide põhjal öelda, et hommikusöök on kasvav trend ja järjest rohkem õpilasi kasutab võimalust süüa hommikust koolis,» märkis Laidvee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles