Uus robot õpib nõusid koristama

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas robot suudab laualt kokku korjata noad-kahvlid, taldrikud ja kohvitassid?

Möödunud nädalal Briti teadusfestivalil esitletud robot Boris on loodud Inglismaal Birminghami ülikoolis. See on esimene masininimene, mis suudab haarata erinevaid esemeid. Kolme arvuti ja viie kaameraga varustatud Borisel on kergest alumiiniumsulamist liigeselised käed, mille randmetel on lisaks eraldi sügavussensorid, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Jeremy Wyatti uurimisrühm soovib luua roboti, mis suudaks laualt kokku korjata kõik erinevad sööginõud ja panna need nõudepesumasinasse. Viie aastaga on insenerid jõudnud niikaugele, et Boris suudab ühe käega haarata erinevaid esemeid. Inimese jaoks ülilihtsa ülesande sooritamiseks peab robot olema hea mäluga ning suutma kiiresti andmeid töödelda, et otsustada, kuidas hoida õrna veiniklaasi või hoopis suurt vaagnat.

Uurimisprojekti lõppeesmärk on tegelikult hea haaramisoskusega masin, mida saaks kasutada tööstuses, sõjas ja kunagi ilmselt ka kodustel töödel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles