Kassi koerana koheldes tekitab inimene loomas stressi

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass
Kass Foto: SCANPIX

Kassid ei naudi sugugi mitte 21. sajandil elamist ning on pidevas stressis, kuna nende omanikud ootavad neilt koeralikku käitumist.

Telegraph kirjutab, et kasside stress tuleneb nende omaniku soovist näha neid eelistatult koerarollis, väidab üks juhtivaid looma käitumisspetsialiste.

Inimesed tahavad, et kass oleks täielikult kodustatud, et ta naudiks koduloomaks olemist ning oleks õnnelik elukeskkonna jagamise üle teistega, ütleb dr John Bradshaw. Paraku ei mõista nad aga, et kassi ei pruugi sugugi õnnelikuks teha tema pidev poputamine.

«Kui kassiomanikud tunneksid oma kodulooma paremini, saaksid nad aru, kuidas meie nõudmised nende füüsilist ja vaimset tervist mõjutavad. Erinevalt koertest on kassid endiselt poolel teel kodustatud looma ja metslooma vahel ning kindlasti ei naudi nad 21. sajandi elustiili,» ütleb Bristoli ülikooli Antrozooloogia Instituudi juhataja doktor John Bradshaw.

«Inimesed eeldavad, et kass on nagu vähemnõudlik koer. Minu arvates on mõlemad loomad võrdselt huvitavad ja võrdselt seltskondlikud, kuid neil on siiski oma viisid, kuidas omi asju ajada. Koerad olid sotsiaalsed juba enne nende kodustamist. Kodustatud said nad põhjusel, et nad mõistaksid, mida me neilt ootame. Kassidelt oleme tahtnud vaid seda, et nad hoiaksid meie majad, talud ja toidulaod rottidest ja hiirtest puhtana,» selgitas Bradshaw.

«Alles viimastel aastakümnetel oleme hakanud kassidele uusi nõudmisi esitama,» märkis doktor.

Kassides põhjustab stressi veel ka see, et nad peavad taluma teiste kasside lähedust, usub Bradshaw. Erinevalt koerast ei ole Bradshaw' sõnul kass aga nn karjaloom vaid isepäisem.

«Siin on kaks aspekti: inimesed võtavad sageli rohkem kui ühe kassi ja eeldavad, et nad saavad omavahel kõik lõbusasti läbi. Lasevad neid ka majast välja, kus nad kohtuvad järgmiste kassidega. Kassid ei ole oma loomult liigikaaslastega seltsivad, nii et isegi ühes majapidamises ei pruugi nad omavahel ära harjuda ja üksteist aktsepteerima hakata,» räägib loomade käitumisteadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles