Õunapress vali ubinate koguse põhjal (1)

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida suurem mahlapress, seda kõrgem on selle hind.
Mida suurem mahlapress, seda kõrgem on selle hind. Foto: Rivo Veski

Õunauputuse all ägajad teavad, et lihtsaim viis saaki hoiustada on sellest mahla teha.

Mahlapresse leidub mitmesuguseid, samuti õunapurustajaid, mistõttu võib rikkalik valik esiti silme eest kirjuks võtta. Tallinna külje all Laagris asuva aianduskeskuse Hortes tööriistaosakonna klienditeenindaja Kalju Kruusamets ütles, et esimese asjana vaatavad mahlapressi osta tahtvad kliendid hinda.

«Laias laastus sõltub õunapurustaja hind sellest, kas see on mehaaniline või elektriline. Pressi hinna paneb paika purustatud õunamassi mahuti suurus,» selgitas Kruusamets.

Mehaaniline purustaja töötab nagu hakklihamasin, mille avausest käivad sisse terved või siis soovitatavalt sektoriteks lõigatud õunad. Vändast keerates haaravad lõiketerad vilja enda vahele ja suruvad massi purustatult välja. Mehaanilisel versioonil kogumisanumat kaasas pole, seega tuleb massi kogumiseks kasutada näiteks ämbrit või suuremat kaussi.

Foto: Rivo Veski

Mootoriga purustaja teeb töö mõistagi mitu korda kiiremini. «Selle läbilaskevõime on suurem ja õunamass tuleb peenem, mis võimaldab hilisemal pressimisel rohkem mahla kätte saada,» õpetas Kruusamets.

Kellel elektrilist õunapurustajat käepärast pole, võib proovida õunu tükkideks lõikuda, kuid selline mahlategu oleks Kruusametsa sõnul mõeldav vaid väga väikese õunakoguse juures. «Mida väiksemad tulevad purustatud õunte tükid, seda rohkem saab mahla. Suurest tükist ei suru press kogu mahla välja,» seletas Kruusamets.

Mahlapress.
Mahlapress. Foto: Rivo Veski / Postimees

Kui õunte kogus on suur ja mahla tahetakse teha palju ja korraga, tuleks leida hea kombinatsioon purustajast ja pressist, mis tööd lihtsustaksid. Hoolimata sellest, et masinaid läheb vaja vaid kord aastas, on Kruusametsa sõnul tegemist igal juhul väärt investeeringuga.

«Kui on keskmine õunasaak ja inimene tahab võimalikult odavalt läbi ajada, mis ei garanteeri tingimata seadmete kauaaegset kestvust, tuleks võtta mehaaniline purustaja ja keskmise mahutiga press,» soovitab Kruusamets neile, kes tahavad ostult raha säästa.

Pressid on kogenud klienditeenindaja hinnangul aastatega palju muutunud ning isegi kõige lihtsam press teeb töö kvaliteetselt ära. Valikus on nii neid, millele tuleb filterkott lisaks osta, kui ka neid, millel see olemas on.

Odavam raampress
Odavam raampress Foto: Rivo Veski / Postimees

«Oleme need siin ise omal käel kõik läbi katsetanud ja üldiselt oleneb saadud mahla kogus ja kvaliteet ainult sellest, kui hästi on õun eelnevalt purustatud,» ütleb Kruusamets.

Ka väikeste köögipressidega, kus mahla saab korraga kätte liitri-kaks, võib vabalt väiksema koguse õunamahla ära teha. «Siin pole vahet. Kellel on püsivust, võivad ka köögikapil oma talveks kasutatava õunamahla ära teha, aga suuri koguseid niimoodi ära teha ei saa.»


Õunapresside ja -purustajate hindu

Horteses pakutavaga sama tüüpi, kuid veidi lihtsama mahlapressi Fratelli Baesso V20 Inox koos õunapurustajaga Fratelli Baesso B100 saab komplektis soetada internetipoest aadressil mahlapress.ee hinnaga 369 eurot. Hinna teeb soodsaks see, et mahlapressi mahuti on 9-liitrine ning õunapurustaja käsivändaga.

Samas internetipoes on võimalik valida veel kahe teisie kompleti vahel, kuhu kuuluvad mahlapressid Fratelli Baesso F20 11-liitrise või Fratelli Baesso F25 20-liitrise mahutiga. Pressiga koos tuleb elektriline õunapurustaja Fruit Shark B1600. Komplektide hinnad vastavalt 699 ja 769 eurot.

Saemeistri veebilehel maksavad samad mahlapresside komplektid vastavalt 789 ja 849 eurot.

Hansapostis on saadaval komplekt, milles on sama eelpool nimetatud tootja 18-liitrise mahutiga press ja mehhaaniline õunapurustaja, mis on hetkel saadaval soodushinnaga 379 (tavahind 518).

Horteses tuleks kõige suurema mahutiga pressi ja õunapurustaja komplekti hinnaks 920 eurot. Poe valikus on aga ka odavamaid presse ja purustajaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles