Igast maitsvast õunast mahla ei saa

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunamahla tegemine on Eesti sügise lahutamatu osa.
Õunamahla tegemine on Eesti sügise lahutamatu osa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi Eesti aedades kasvab mitmeid väga maitsvaid sorte, ei sobi mõned neist mahla tegemiseks.

Õunapressihaagisega külast külla liikuv Triinu Schneider ütleb, et alates 100-kilosest õunakogusest tuleks leida võimalus kasutada mehhaniseeritud purustajat ja pressi.

«Haagitav õunapurustaja ja -press teeb 200 kilo õunu mahlaks 20 minutiga. Sellest saab umbes 100 liitrit mahla,» räägib Schneider.

«Valget klaari» ja «Martsipani» Schneider oma masinasse vastu ei võta, kuna need on teks­tuurilt pehmed, ummistavad masina ja muudavad kogu mahlapressimise ajakulukamaks.

«Kõige sobivamad on mistahes sügisõunad, sort ei ole siin määrav ja mahl tuleb ühtviisi hea kõigi puhul. «Valge klaar» ja «Martsipan» annavad küll head ja magusat mahla, kuid kuna praegu on sügisõunad valmis ja nende pressimine on märksa lihtsam, soovitaks eelistada neid,» ütleb Schneider.

Kodune õunamahlategu on Schneideri sõnul ka hea ajaviide ja võimalus perel koos kokku tulla ning vanu traditsioone alal hoida.

Mahl, mis masinast välja tuleb, on Schneideri sõnul tarvis kuumutada, mitte keeta.

«Keetmisel kaovad mahlast vitamiinid ja piisab vaid kuumutamisest. Seejärel läheb mahl otse purki või pudelisse – nii lihtne see ongi,» sõnas ta.

Kuumutamiseks sobib väike pott. Mahla temperatuur ei tohiks minna üle 82 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles