Lugeja küsib: suurema korteri omanik võib kinnistule rajada oma varjualuse?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrassi rajades tuleb arvestada ka naabritega.
Terrassi rajades tuleb arvestada ka naabritega. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«Sooviks küsida, mida tähendab täpsemalt korteriomandi mõttelise osa jagunemine ja kas see annab eelisõigusi, kui sul on suurem osa, kui teistel korteritel?» küsib lugeja.

«Täpsemalt on tegemist väikse korterelamuga, kus kahel korteril (reaalosa on suurem, kui kahel teisel korteril) on suurem mõtteline osa kaasomandist, kui kahel teisel korteril. Notariaalselt on reguleeritud osade objektide kasutuskord ja ülejäänud osa kohta ütleb leping, et jääb kõikide kinnistu jagamisel tekkivate korteriomandite igakordsete omanike ühiskasutusse.

Nüüd soovivad need kaks korterit (omavad suuremat kinnistu mõttelist osa) ehitada aeda terrassi ja katusega varjualuse, mis jääks nende isiklikuks kasutamiseks, põhjendades, et neile kuulub suurem osa mõttelisest osast. Kas selline tõlgendamine on õige ja kas neil on seda õigus teha, kui ei saavutata kokkulepet teise kahe korteriga?» soovib ta teada.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

Täpsema vastuse andmiseks tuleks tutvuda maatüki kasutuskorra tingimustega, kuid eeldatavasti on kasutuskorra seadmisel arvestatud sellega, et kõigile kaasomanikele jääks nende kaasomandi osa suurusele vastav maatükk.

Kui see nii on, siis maa-ala, mille suhtes kasutuskord ei kehti, ei ole kaasomanike enamuse otsuse alusel õigust lihtsalt niisama hõivata, sest sellisel juhul piirataks lihtsalt alusetult teiste kaasomanike õigusi oma asja vabalt kasutada.

Suurema osa omamine annab suurema otsustusõiguse võimaluse eelkõige kogu kinnistut puudutavate küsimuste langetamises ja näiteks ka kõigile kaasomanikele mingite kohustuste võtmises (näiteks kas remontida katus käesoleval aastal ja millist ehitajat kasutada vms).

Antud juhul võiks äärmisel juhul tulla kõne alla, et kaasomanike enamus otsustab ehitada terrassi ja nõuda teilt selle ehitamiseks vajalike kulude katmist teie osa suurusele vastavas osas. Olemasoleva info kohaselt tuleks seega asuda seisukohale, et enamuse otsusele tuginedes ei saa teile ühiskasutuses olevale maatükile ehitatud terrassi kasutamist keelata.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles