Sibullillede istutamise aeg on käes

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nartsissid.
Nartsissid. Foto: Lugeja pilt

Septembri keskpaik on aeg, mil käib usin lillesibulate istutamine – praegu pannakse mulda krookused, nartsissid, hüatsindid, liiliad, püvililled, laugud.

«Tulpidega võib alustada, kui mullapind on langenud alla 9 kraadi. Sibullillede istutamisel võiks kasutada kindlasti ka istutuskorve, sest korv kaitseb sibulaid mulla all tegutsevate kahjurite eest,» soovitab Hansaplanti turundusjuht Anna Ansmitt

Korv aitab valida Ansmitti sõnul ka õige istutussügavuse, milleks tavaliselt kolme sibula suurus. «Kindlasti võiks tutvuda ka lillesibulate pakendiga, sealt saab kogu informatsiooni nii istutussügavuse kui ka istutusvahe kohta. Kes aga soovib sibulaid ükshaaval näiteks muru sisse istutada, siis selleks sobib suurepäraselt istutuskühvel, mis muudab istutamise palju lihtsamaks,» märkis Ansmitt.

Lillesibulaid istutades peaks silmas pidama ka seda, millist efekti soovitakse saavutada. «Pigem kehtib sibulaid istutades reegel, et neid pole kunagi liiga palju. Et soovitud värv või õiekuju annaks maksimaalse efekti, siis peaks arvestama ka suuremate kogustega. Kindlasti soovitan värve ja erinevaid kõrgusi ka omavahel kombineerida, kõrgemad sordid tahapoole ja lühemad ette,» ütleb Ansmitt.

Et peenar püsiks ilus terve hooaja vältel, siis peaks arvestama õitsemisaegu – saab välistada olukorra, kus sibullillede peenar suvel ja sügisel täiesti tühi on. «Soovitame lillesibulaid istutada ka püsilillede peenardesse. Just see nõuanne on oluline, et peenar oleks ilus kevadest hilissügiseni. Näiteks nartsissid sobivad suurepäraselt aed-päevaliiliate peenrasse. Krookused ja tulbid võib aga istutada hoopis roosipeenrasse,» jagab Ansmitt nõu.

Tuliuued ja inimestele üllatavate nimedega on selle-aastases sortimendis kindlasti broodiad ja preerialaternad. Ka traditsiooniliste tulpide, nartsisside, krookuste seas on rohkelt uusi ja huvitavaid sorte, tutvustab Ansmitt.

«Näiteks võib tuua mitmevärviliste kroonlehtedega krookusi, erksavärvilisi täidisõielisi tulpe, mille õiekuju meenutab lausa pojengi. Lihtsama õieilu nautijatele sobivad ka looduslikud tulbid, mis on viimaste aastatega klientide seas suurt populaarsust kogunud. Nartsisside valikus üllatavad nii täiesti lumivalged nartsissid kui ka «pusa» meenutava õiekujuga sordid. Võib öelda, et Hansaplanti sordivalik on lõputu, sel aastal rõõmustame oma klienti üle 500 erineva sibullillede sordiga,» märkis Ansmitt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles