Eestlased kasutavad äppe peamiselt suhtlemiseks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso tellimiseks peab klient laadima oma nutitelefoni Taxify mobiilirakenduse.
Takso tellimiseks peab klient laadima oma nutitelefoni Taxify mobiilirakenduse. Foto: Taxify

Palusin tehnoloogiaajakirjanikul Henrik Roonemaal kommenteerida portaalis Tarbija24 esitatud üleskutset, et lugejad avaldaksid oma lemmikäpid. Koostatud tabelist ilmnes, et kõige populaarsem mobiilirakendus on Google Maps, mida on populaarse GPS-seadme TomTom asemel kasutama hakatud.

«Kui inimesed nii ütlesid, siis järelikult nii ka on. Ise olen oma peaga mõelnud, et kõige populaarsem on ikka Facebook, aga kuna paljud ei pea seda äpiks ja leiavad, et see on n-ö sisseehitatud vidin, siis ei leia see võib-olla ühest äramärkimist,» kommenteeris Roonemaa.

Kuid Facebook ei jäänud sugugi mitte viimaste sekka, vaid platseerus lugejate tabelis teisele kohale; järgnesid kõik muud tuntumad sotsiaalmeedia rakendused.

«Ilmselt on eestlaste seas popimad äpid kõiksugu sõnumiprogrammid ning kuna neid on nii palju, killustuvad need ära ja seetõttu ei tule üht ja kõige populaarsemat välja. Eestis kasutatavatest peaks ära märkima kindlasti Viberi, WhatsAppi ja Skype’i,» lausus asjatundja.

Et Google Maps esikoha saavutas, on Roonemaa sõnul mõneti isegi loogiline.

«Kui telefonis on see olemas ja võimaldab korraliku navigaatori kasutamist, siis miks veel eraldi osta ja kaasas kanda GPSi. Paljud kasutavad mobiilseid rakendusi ka kiiruskaamerate asukoha teadasaamiseks, nii et eraldi GPS-seade on võib-olla et tülikaski,» arutles ta.

Äppide edetabeli alumise otsa kohta lausus Roonemaa, et saba on väga pikk.

«Äppe on nii Apple’i kui ka Google’i poes üle miljoni erineva. Põhimõtteliselt on nii, et kui tuleb pähe mõte, et mingi kindla asja jaoks võiks olla olemas rakendus, siis tõenäoliselt ongi see juba olemas,» rääkis ta.

Viimase väite kinnituseks kirjeldas Roonemaa oma kogemust. «Mõtlesin, kuidas endale meelde tuletada, et pean hommikuti vitamiine võtma. Leidsin, et selleks on äpp olemas, ja mitte üks, vaid terve loetelu,» sõnas ta.

Rakenduste valdkonnas on populaarsed ka spordi ja liikumisega seotud äpid.

«See on väga suur valdkond. Aga ka kokaraamatud, nipirakendused ja paljud teised,» märkis tehnoloogiaajakirjanik. «Omaette kategooria on ka mängud. Enim kasutatavad ja tabelite tipus on sellised universaalsed, mida peaaegu iga nutitelefoni omanik kasutab.»

Eesti populaarsetest äppidest tõi asjatundja esile M-parkimise ja Taxify.

«Kohalike teenustega seotud äpid on ka väga populaarsed. Hiljuti tuli välja Tuulelaevade äpp, kust saab osta praamipileteid. Elion tuli välja neti.ee rakendusega, mis otsib sulle vajalikke asutusi ja firmasid. Sellised äpid on näide sellest, et kohalikud teenused on üha enam mobiilselt kättesaadavad ja kolivad äppide näol üha enam meie telefonidesse,» rääkis ta.

Popimad äpid

1. Google Maps

2. Facebook

3.–4. Waze, Taxify

5.–7. TuneIn Radio, Instagram, rakendus Taskulamp

8.–11. Dropbox, Gmail, Facebook Messenger, Youtube

12.–15. Google+, e-post, Google Hangouts, M-parkimine

16.–25. Twitter, Call Recorder, Endomondo, Chrome, Shazam, Swedbank, TeamViewer, ES File Explorer, Spotify, WhatsApp

26.–36. Pinterest, Google Translate, Soundhound, MyPillbox, QuickPic, MoPa, Snapchat, Postimees, Uudishimu, Skype, Yr.no

Allikas: Tarbija24 lugejad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles