Lugeja küsib: miks ei saa ühistranspordis valideerida telefoni abil?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskaart.
Ühiskaart. Foto: Toomas Huik

«Ühiskaart töötab lähiväljaside (NFC) abil. NFC-võimalus on ka paljudel telefonidel. Miks ma siis ei saa oma sõitu registreerida telefoniga validaatorit puudutades? Selleks tuleks minu tagasihoidlikku arusaamist mööda üks lihtne rakendus kirjutada. Kas seda ideed on kaalutud ja kui on, miks pole siiani teostatud? Muidugi võiks rakendusse lisada ka sõiduplaanid ja reaalajas ühistranspordi liikumise jälgimise, kui see üle jõu ei käi. Niikuinii on nad viimasel ajal pahatihti vabagraafiku järgi sõitnud,» nendib lugeja.

Vastab Tallinna transpordiameti piletisüsteemi juhtivspetsialist Tiit Laiksoo.

 Lähiväljaside (NFC) telefonidega valideerimine on kahtlemata mugav ja tulevikus loodetavasti ka laialdaselt kasutusele tulev moodus. Paraku ei suuda me täna garanteerida selle rakenduse turvalisust. Füüsiliselt olemasolevate kiipkaartide kopeerimine on keerukam ja kulukam kui Androidi tarkvara «lahtimuukimine». Androidi keskkonnas tegeleb programmeerimisega miljoneid inimesi üle maailma, mis teeb selle operatsioonisüsteemi väga altiks kõikvõimalike petuskeemide väljatöötamisele.

Seega - jah oleme kaalunud, kuid praegu jääb lahendus veel turvalisuse tagamise taha.

Reaalajas väljumised koos graafikujärgsete sõiduplaanidega on juba praegu olemas Tallinna kodulehe kaudu liigipääsetaval saidil: http://soiduplaan.tallinn.ee/.  Samas töötab Ühendatud Piletite AS välja uut mobiilirakendust (äppi), kus lisaks piletiostu võimalusele saaks näha ka reaalajalist sõidukite saabumist/väljumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles