Laps võib saada mürgistuse nii äädikast kui sääsetõrjevahendist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kolmeaastane pisipõnn keerab limonaadipudelilt korgi ja rüüpab, kuid erinevalt varasemast teeb jook valu, põhjustades suu, neelu ja söögitoru söövituse. Vanaema appi jooksmisest pole enam kasu, sest 30-protsendiline äädikas on põhjustanud pisipõnnile pöördumatuid kahjustusi, kirjutab mürgistusteabekeskuse juht Raido Paasma.

Kahjuks pole sellised kõned mürgistusteabetelefonil 16662 haruldased.

Suvi on lastega juhtunud tõsiste mürgistusjuhtumite osas esirinnas. Just suvel leiavad kirevad ahvatlused kergesti tee väikese inimese suhu. Nii võivad ka paljud ohutuna tuntud taimed valesti tarvitatuna osutuda mürgisteks.

Näiteks söödavate taimedena teatud ja tuntud jänesekapsa, rabarberi ning hapuoblika suures koguses või söömiseks mitte mõeldud osiste tarvitamine võib põhjustada neis sisalduvate oksaalhapete tõttu raskeid mürgistusi. Kirjandusest on teada juhtumeid, kus rabarberi lehtede söömine on osutunud lapsele surmavaks.

Enamasti ei ole mürgise taime maitsmine ja paari marja söömine siiski tervisele ohtlik. Paraku leidub ka erandeid, nagu näiteks oleander, mille 1-2 seemne söömine võib osutuda surmavaks. Paljudel juhtudel, näiteks paikselt ärritavate taimede puhul, piisab aga naha ja limaskestade loputamisest ning väheses koguses vedelike tarbimisest.

Unustada ei tasuks aga ka nn hooajatuid mürgistusi. Väikelaste puhul on need  põhjustatud enamasti kätte sattunud kodukeemiast ja vanemate/vanavanemate ravimitest, teismeliste puhul aga peamiselt alkoholist. 

Kodus kasutatavatest puhastusvahenditest on paljud söövitavad alused ja happed. Kuigi tavaliselt on neil toodetel lapsekindel kork, võib see kork avaneda kergemal, kui me oodata oskame.

Samuti on probleemiks joogipudelitesse ümber valatud kemikaalidest, kaasa arvatud äädikast põhjustatud mürgistused. Kui laps näeb tuttava kuju või markeeringuga pudelit asub ta seda janu korral isukalt tühjendama, mis võib aga sõltuvalt pudeli sisust lõppeda hoopis tõsise tervisekahjustustega.

Igapäevased on ka ravimitest põhjustatud väikelaste mürgistused.  Oma tegevuses soovivad lapsed täiskasvanuid jäljendada ning samuti maitsta, mis on see hea asi, mida vanaema või vanaisa iga päev sellest krõbisevast pakist võtab. Suurem osa ravimetest võib põhjustada lastele väga tõsiseid mürgistusnähtusid. Ravimeid tuleb hoida kõrgel ja võimalusel lukustatavas kapis.

Eestimaa suve lahutamatud kaaslased on sääsed ja puugid. Sääskede tõrjumiseks on paljudes peredes olemas putukatõrjevahendeid, aga millised?

Putukatõrjevahendid võib laias laastus jagada kolmeks: püretriinidel põhinevad, dietüültoluamiidil põhinevad ja looduslikud. Kindlasti tuleks eelistada looduslikke, kuna  nii püretriinid kui ka dietüültoluamiidid võivad põhjustada tõsiseid mürgistusnähtusid. 

Püretriinid imenduvad hästi seedetraktist, nahalt, limaskestadelt. Organismis lagunevad nad toksilisteks ühenditeks, mis võivad põhjustada mürgistusi. Püretriinide kerge mürgistuse sümptomid on peavalu, pearinglus ja iiveldus. Raske mürgistuse sümptomiteks on teadvushäired, tasakaaluhäired, lihastõmblused, krambid ja teadvusetus.

Dietüültoluamiid (DEET, toluamiid) imendub hästi seedetrakti kaudu. Toluamiidi kerge mürgistuse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja kõhulahtisus. Raskete mürgistuste korral võib esineda ka teadvusetust, hüpotensiooni, värinaid ja krampe.

Kui looduslikke putukatõrjevahendeid pole, tuleks jälgida ja vältida, et toluamiide ja püretriine sisaldavad vahendid ei satuks seedetrakti, mis võib hõlpsasti juhtuda, kui näiteks putukatõrjevahendiga määritud kätega toidu kallale asuda.

Esmaabi ägedate mürgistuste korral:

1)      Võimalusel tee kindlaks, mitu tabletti, mitu marja või kui suure taimetüki laps on alla neelanud ning milline on ravimi nimetus ja kogus, mida laps sõi.
2)      Helista mürgistusteabetelefonil 16662, et saada teada, kas tegemist on mürgise taime/seene/ravimiga ning kas manustatud kogus on tervisele ohtlik või mitte.
3)      Kui ravimit, taime/seent on manustatud ohtlikus koguses, anda lapsele vastunäidustuste puudumisel (nt. teadvushäired) aktiivsütt 0,5-1 g/kg kohta (aktiivsöe tabletid on 0,25-grammised, s.t. anda tuleks 2-4 tabletti lapse iga kehakaalukilogrammi kohta)
4)      Kodukeemiaga mürgistuse korral ära aja last oksendama, ka aktiivsöe andmine võib olla väheefektiivne, lahjendamiseks võib anda vett. Helista telefonil 16662 või 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles