Miks eelistavad sakslased sularaha?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiljutise rahvusvahelise aruande järgi hoiavad sakslased rahakotis (ja kasutavad seda poes maksmiseks) ligi kaks korda rohkem sularaha kui austraallased, ameeriklased, prantslased ja hollandlased. 

Keskmiselt on sakslase rahakotis umbes 96 eurot ning tervelt 80 protsenti maksetest teostatakse Saksamaal sularahas, samas kui näiteks USAs on vastava näitaja alla 50 protsendi, kirjutab Quartz.

Sularaha on seejuures peamine maksevorm ka suuremate summade puhul, ent keegi ei tea täpselt, miks sakslased sularaha niivõrd tugevalt pangakaartidele eelistavad. Samas annab uuring mõningad vastused: sakslased ise ütlevad, et sularaha kasutamine teeb oma kulutustel silma peal hoidmise lihtsamaks. 

Euroopa Keskpanga analüütikute sõnul annab pilguheit oma rahakotti signaali kulutuste suurusest ja järelejäänud eelarvest ning kui suur osa kulutustest tehakse sularahas, annab see ka selgema signaali.

Üheks põhjuseks võib olla ka see, et sakslastele meeldib sularahaga kaasnev anonüümsus – pangakaardiga makstes jääb ju sellest alati maha jälg. 

Ent lisaks peavad analüütikud üheks võimalikuks põhjuseks ka Saksamaa ajalugu ja inimeste mälestusi hüperinflatsioonist.  Näiteks 1923. aastal haripunkti jõudnud hüperinflatsiooni ajal tõusid hinnad Saksamaal triljon korda. Selle lõpus maksis leivapäts 428 miljardit marka ja kilo võid 6 triljonit. Järgmine suur inflatsioon leidis aset pärast teist maailmasõda. Ning 1948. aasta rahareformi käigus pidi sakslased vahetama oma sularaha uute saksa markade vastu kursiga enam kui 10 ühele. 

Inimesed, kes elavad riikides, kus on läbi elatud panganduskriisid, eelistavad sageli hoida sääste sularahas, ehkki tavaliselt välisvaluutas. Näiteks on sellised riigid, nagu Bulgaaria ja Rumeenia, millel on ka üsna hiljutine ebastabiilsuse ja finantskriiside ajalugu, samuti suured sularaha kasutajad. 

Kuid asi pole pelgalt selles,  et sakslased eelistavad sularaha. Nad vihkavad võlgu elamist. Tarbijakrediidi kasutamise määr on Saksamaal märkmisväärselt madal. 2011. aastal oli krediitkaart vaid 33 protsendil sakslastest ja nemadki kasutasid seda üliharva. 2013. aastal teostati vaid 18 protsenti maksetest Saksamaal kaardiga, samas kui Prantsusmaal on see osakaal 50 ja Suurbritannias 59 protsenti. Ka koduomanike osakaal on Saksamaal laenuvõtmise pelguse tõttu arenenud maailma üks väiksemaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles