Koolitaja: liigsetest emotsioonidest vabanemine avardab maailma

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lilleoru koolituskeskuse rajaja ja koolitusjuhi Ingvar Villido sõnul on inimese hädade põhjuseks peamiselt valesti kasutatud emotsioonid.

Tema kogemus on näidanud, et näiteks vabastades aastatega kogunenud emotsionaalsed pinged, paraneb ka füüsiline keha iseenesest, kirjutab bioneer.ee.

Paraku tunneb inimene enda emotsioone vähe, hoolimata sellest, et need on kõiki tegevusi läbiviivad jõud. Ingvar õpetab, kuidas nende jõududega oskuslikult ümber käia.

Küsimusele, miks peaks emotsioonidest vabanema, vastab Villido: «Kujuta ette, et sa ei ole enam kunagi elus kade. Milliseks sinu elu kujuneb? Sa ei ole tige? Ei solvu enam kunagi? Ei ole rambipalavikku? Milliseks sinu elu kujuneb? Vaata tulevikku valitud tundeemotsioonita ja siis saad aru, milles point on.»

Koolitaja sõnul pole kõikidest emotsioonidest vaja vabaneda, kuid oma varjatud potentsiaalidega tegelemiseks tuleb paratamatult vabaneda ka positiivsetest emotsioonidest. «See on täiesti vabatahtlik, pole nõue ega kohustus. Samas, kui inimene avastab kõrgemad väärtused, milleks on teadvelolek, katkematu taip, intuitsioon, inspiratsioon - on see niivõrd põnev ja huvipakkuv, elukeskne, et enamasti inimesed ei tahagi seda emotsioonide vastu enam vahetada,» selgitas Villido.

Seeläbi maailm avardub, muutub värvilisemaks, mitmekihilisemaks ja võimalusterohkeks. «Keegi ei taha siis tavaliselt ise enam aheldavaid emotsioone,» märkis ta.

Kuigi tavaliselt tunnistavad pigem naised, et on emotsioonidega hädas, on Villido sõnul tema kursustel käinud palju mehi. «Enamasti meestel endil on mulje, et neil on väga vähe emotsioone, et nemad on ratsionaalsed ja emotsionaalsed on just rohkem naised. Aga kui mehed näiteks võtavad napsu, ujuvad emotsioonid välja, sest alkohol lõdvendab teatud alateadlikku kontrolli, mis surub emotsioonid alla,» rääkis ta.

Allasurutud emotsioonidest tulenevad aga paljud füüsilised, psüühilised ja mentaalsed probleemid, mis maalivad igapäevaelu. Emotsioonid määravad meie tegevusi koolitaja sõnul 95 protsendi ulatuses - see on äärmine sõltuvus ja samas suhteliselt kontrollimatu.

«Kursusel õpitakse tundma seda, et tegelikult ei ole see päris normaalne ja mida iga inimene saab iseseisvalt muuta,» märkis Villido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles