Lugeja küsib: kas saab nii, et vaid üks võtab korteri ostmiseks laenu, kuid mõlemad on omanikud?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Kas korteri saab osta ka nii, et elukaaslastest vaid üks võtab pangast laenu, kuid mõlemad kantakse kinnistusraamatusse kaasomanikena? Sissemakse raha tuleb iseenesest sellelt poolelt, kes laenu ei taotle,» kirjutab lugeja.

Vastab vandeadvokaat  Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

Korteri omanikuks saamisel ei ole pangalaenu võtmine kohustuslik, vaid sellega finantseeritakse ostu. See tähendab, et kui korter ostetakse kaasomandisse ja ühel kaasomanikul ei ole laenu vaja võtta, siis ta ei pea seda tegema. See ei takista tal omanikuks saamast, kuid olenevalt teise kaasomaniku poolt laenatavast summast võib pank soovida hüpoteeki kogu kaasomandile. Sellisel juhul jääb aga ka laenu mittevõtnud omanikule risk teise kaasomaniku poolt laenu tagastamises ning tulevikus ei ole välistatud, et laenu saanud kaasomaniku poolt oma kohustuse täitmata jätmisel peab teine kaasomanik korteri sundmüügi vältimiseks teise inimese laenu maksma. Kui laenu- ja ostusummad kannatavad, siis võiks proovida seada hüpoteegi ikka ainult selle kaasomandi osale, kes reaalselt laenab.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles