Uuring: pooled keskealistest vallalistest naistest unistavad nooremast mehest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi kolmandik keskealistest naistest sooviks, et sekspartner oleks temast noorem.
Ligi kolmandik keskealistest naistest sooviks, et sekspartner oleks temast noorem. Foto: SCANPIX

Ehkki Põhjamaade viiekümnendates-kuuekümnendates eluaastates naiste elus on seks endiselt tähtsal kohal, ei kuulu põhjamaalannad väljakutsuva seksuaalkäitumisega nn puumanaiste hulka: seksist endast noorema mehega unistab vaid iga kolmas keskealine naine.

Ajakirjas Marie Claire esimest korda «puumanaisena» iseloomustatud keskealine, ambitsioonikas, oma välimuse eest hoolitsev ja oma vanusest tunduvalt noorematest meestest huvitatud naisetüüp on muutunud kogu maailmas populaarseks märksõnaks. Ravimifirma Novo Nordisk Farma OY rahastatud uuringust «Keskealise naise paarisuhe ja seksuaaltervis» ilmnes siiski, et Põhjamaade naiste tüüpkäitumine see pole, kirjutas Iltalehti.

Kahe kolmandiku 48-65-aastaste küsitluses osalenud naiste jaoks oli seks endiselt tähtsal kohal nende igapäevaelus. Pea kõik vastajad kinnitasid, et saavad seksist positiivset energiat ja elujõudu.

Ravimifirma Novo Nordisk Farma Oy uuringust ilmnes siiski, et seksi osatähtsus paarisuhtes elukaaslaste vananedes langeb.  Kui 48-55-aastastest naistest kinnitas 80 protsenti, et seks on nende elus tähtsal kohal, siis 56-65-aastastest naistest väitis seda vaevalt kolmandik vastanutest. Samas kinnitas tervenisti kümnendik 56-65-aastastest naistest, et rahuldav seksuaalelu on neile paarisuhtes äärmiselt tähtis.  

Uuringus analüüsiti ja võrreldi ka, kui tähtis on seks üksinda ja paarisuhtes elavate naiste elus. Selgus, et perekonnaseisul on naiste seksuaalelus oluline roll. Üksinda elavatest naistest väitis 83 protsenti, et peavad seksi oma elus oluliseks, paarisuhtes elavatest naistest väitis seda kõigest 68 protsenti.

«Kui partner pole pidevalt kohal, saavad kohtumised erilise värvi ja ka seksil on olulisem roll,» nentis seksuoloog Mia Venhola.

Samas väitis kolmandik vastanutest, et seks põhjustab neile vaid stressi. 48-55-aastastest vastanutest oli seksi põhjustatud stressi kogenud iga kolmas, vanemas vanuserühmas vastanute seas iga neljas. Seks põhjustas sagedamini stressi nendele naistele, kes said samal ajal ka üleminekuaastate hormonaalset ravi.  Suurima stressi tekitajana mainisid vastajad  seksiisu puudumist (60 protsenti vastanutest), samuti väsimust, limanahkade kuivust ja halba paarisuhet.

«Naiste östrogeenitase langeb menopausi-ikka jõudes, see põhjustab limanahkade kuivust ja õhenemist,» selgitas Venhola.

Seksi osakaal naiste elus peegeldas üsna täpselt ka nende üldist ellusuhtumist. Naistest, kelle meelest kogu nende elu oli kulgenud ilma suuremate tõusude ja mõõnadeta, arvas 40 protsenti, et seks pole nende elus kuigi olulisel kohal. Nendel naistel oli ka rohkem seksist põhjustatud stressi. 80 protsenti nendest naistest aga, kel oma hinnangul olid elu parimad aastad veel ees, pidas seksi endiselt oluliseks.

Iga kolmas küsitluses osalenud naistest kinnitas, et unistab seksist endast noorema mehega. Suurem osa neist ei olnud püsisuhtes: pool keskealistest vallalistest naistest kinnitasid, et mõte seksist endast noorema mehega erutab neid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles