Kuidas vana mobiiltelefon jäljetult tühjaks kustutada?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia Lumia.
Nokia Lumia. Foto: Reuters/ScanPix

MTÜ Arvutikaitse peatoimetaja Aare Kirna andis nõu, kuidas võiks vana nutitelefoni andmetest nii tühjaks kustutada, et uus omanik näppe selle info taha enam ei saaks.

Eilses Kanal2 telemagasinis «Radar» selgitati eksperimendi korras, et kasutatuna müüki paisatud ja justkui tühjaks tehtud mobiiltelefonidest leiab IT-spetsialist väikse vaevaga üles endise kasutaja isiklikud andmed.

Kirna selgitas, et mobiiltelefon käitub andmete kustutamisel nii nagu iga teine mäluseade – kustutatuks märgitud andmefailil muudetakse ainult faili algust, nii et operatsioonisüsteem käsitleb faili asukohta mälus edaspidi kui vaba ruumi, mille võib vajadusel üle kirjutada. «Andmeid endid sealjuures enne ülekirjutamist ära ei kustutata ning spetsiaalprogrammiga saab kustutatuks märgitud failid hõlpsasti mittekustutatuiks märkida,» lausus ta.

Isiklike andmete kindlaks eemaldamiseks telefonist on Kirna sõnul olemas spetsiaalrakendusi, mis krüpteerivad kasutaja andmed ja/või kirjutavad mälu üle, aga enamasti kipuvad need olema tasulised. Küll aga saab mälu üle kirjutada ka käsitsi.

«Selleks tuleks teha telefonile algseadete taastamine (factory reset), seejärel ühendada telefon arvutiga ning kopeerida kogu telefonimälu vaba ruum suvalisi faile täis – näiteks mp3-sid või muud seesugust. Kui mällu enam midagi ei mahu, tuleks telefonile teha uus algseadete taastamine, misjärel eriti paranoilised kasutajad võivad kogu protsessi igaks juhuks veel korrata. Pärast seda pole isikuandmete taastamine vähemalt laiatarbetarkvara abil enam võimalik,» õpetas Kirna.

Kirna toonitas, et päris kindlasti ei tasuks vanasse telefoni unustada mälu- ega SIM-kaarti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles