Naine võitles kahtlaselt kingapoelt baleriinade raha tagasi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media / Scanpix

Korduvalt ebaausate kingapoodide nimekirja sattunud Morande Shoes OÜst 20 euro eest madalad naiste jalavarjud baleriinad ostnud naine võitles tarbijakaebuste komisjonis kingade raha tagasi, kuna need purunesid pärast esimest kandmist.

Tänavu suvel, 3. juulil hankis klient endale Morande Shoes OÜ-le kuuluvast kingakauplusest naiste kingad baleriinad 20 euro eest. Paraku sai ta uusi jalavarje kanda ainult ühe päeva, pärast mida ühe kinga materjal suure varba juurest purunes.

Viis päeva pärast ostmist pöördus naine poe poole pretensiooniga, nõudes müügilepingust taganemist. Pood kontakteerus kliendiga 25. juulil 2014 ning pakkus kingade asendamist.

Samal päeval pöördus tarbija kauplusesse, kuid sai müüjalt vastuse, et tema antud küsimust ei lahenda ning andis telefoninumbri, millele helistada. Antud numbrilt vastati kliendile, et tema kaebust ei ole puhkuste tõttu läbi vaadatud.

Septembris pöördus naine lõpuks tarbijakaebuste komisjoni, nõudes võimalust müügilepingust taganeda ehk kingade eest raha tagasi saamist. Morande Shoes OÜ komisjonile selgitusi andma ei soostunud.

Komisjoni istungil osales tarbija, kes esitas komisjonile ka vaidlusalused kingad. Ettevõte

komisjoni istungist osa ei võtnud. Komisjon nentis, et kauplus ei ole kaebuse menetlemise käigus esitanud tõendeid võimaliku ekspluatatsioonivea kohta, kuigi tõendamiskoormis lasub antud vaidluses kauplejal.

Komisjon tutvus ka vaidlusaluste kingadega ning tuvastas, et kingade jalapealne osa on võrktekstiilist ja üks king on purunenud tarbija viidatud kohast.

Komisjon leidis, et võimalus kanda soetatud kingi vaid ühe päeva jooksul viitab sellele, et ostetud asi ei ole seda liiki asjadele tavaliselt omase kvaliteediga, mida ostja ostumomendil mõistlikult eeldab. Võlaõigusseaduse järgi vastutab tarbijalemüügi puhul müüja asja lepingutingimustele mittevastavuse eest, mis ilmneb kahe aasta jooksul asja üleandmisest ostjale.

Siinjuures ei ole aga kaupleja oma lubadust täitnud ega kingi asendanud ning asendamata jätmist põhjendanud, mistõttu võib asuda seisukohale, et kaupleja on õigustamatult keeldunud kingade asendamisest. Viimane omakorda on eelduseks müügilepingust taganemise korral ehk tegemist on olulise rikkumisega.

Tarbijakaebuste komisjon leiab, et tarbija kaebus kuulub rahuldamisele. Komisjon teeb kaupleja Morande Shoes OÜ-le ettepaneku võimaldada kliendile müügilepingust taganemine ning tagastada talle kingade eest tasutud 20 eurot.

Kui vaidlevad pooled komisjoni otsusega ei nõustu või seda ei täida, on neil õigus pöörduda sama kaebuse lahendamiseks maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles