Lugejate kogemused nõmedate lennureisijatega

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häirivate lennureisijate tõttu ei pruugi üldse magada saada.
Häirivate lennureisijate tõttu ei pruugi üldse magada saada. Foto: SCANPIX

Lugejad jagasid oma kogemusi ebameeldivate lennureisijatega - kõige rohkem häirivad neid lapsevanemad, kelle lastel pole tegevust.

1. Lapsevanemad, kes lastele reisi ajaks mänguasju kaasa ei võta

  • «Mind häirivad kõige rohkem lollid lapsevanemad, kes on tulnud lennureisile nii, et pole lastele mitte mingit rahulikku, kaasreisijaid mitte häirivat tegevust, kaasa võtnud. Sellest, et beebid lennukis nutavad, võib veel aru saada, aga kui juba suuremad lapsed virisevad, röögivad ja vinguvad teadupärast seetõttu, et neil on igav... Intelligentne lapsevanem võtab lapsele kaasa huvitavaid ja arendavaid tegevusi lennu ajaks. Millegipärast arvavad aga paljud vanemad, et väike laps suudab mitu tundi samamoodi tegevusetult vaikselt paigal istuda nagu täiskasvanugi.»
  • «Häirivad kasvatamatud lapsed ja nende rumalad vanemad. Nutvad beebid ei käi siia alla, sest selle vastu pole küll midagi teha. Nad on ju nii väikesed ja kui neil lennukis näiteks kõrvad lukku lähevad, siis nad ei saa midagi öelda, nii et nemad saavad andeks.»
  • «Oli kümnetunnine lend, Rootsi perekond - ema, isa ja kaks last. Üks alla üheaastane laps, teine ehk kolmene. Kõigepealt loobiti lastega palli üle teiste peade. Kui lapsed ei saanud, mida tahtsid, läks lahti kisakoor. Kordagi ei keelanud vanemad lapsi, vaid julgustasid lapsi möllama. Kannatasin hambad ristis kümme pikka tundi, magamine ei tulnud kõne allagi.
  • «Totakad lapsevanemad, kes lubavad oma mudilastel vastu eesolevat tooli taguda. Muidugi, kui midagi mainid, siis tehakse nägu, nagu oleksid kõige kurjem inimene maa peal, kes julges midagi nende võsukese suunas köhida.»
  • «Umbes kuu aega tagasi lendasin Tallinnast Vilniusesse. Juba lennukile pääsemist oodates, panin tähele, et üks lühike kõhukas leedukast vana käib kogu aeg väravas oleva preili käest küsimas, et millal lennukile saab. Hullult tundus vaimustuses olevat. Kui lennukile väravad avati, voolas kusagilt nurga tagant välja tema tüse naine ja kaks jõnglast. Ja nagu needus, istusid nemad kohe minu taha. Siis läks pralle lahti. Peale õhku tõusmist hakkas suurem jõnglane lennukis ringi jooksma nagu pudrukuul. Stjuardessid pidi pikali jooksma. Lõpuks stjuardess läks ütlema vanamehele, et nii on lapsel ohtlik ja palun pange ta rahulikult istuma. Jõmpsikas tormas aga edasi. Seejärel kukkus väiksem titt täiest kõrist lõugama, aga vanemad ei pannud seda tähele, sest nemad otsustasid amelema hakata. See kestis ikka ca 15 minutit, tatti pritsis ka minu istmele. Lapsed olid täiesti omas maailmas ja kõigi teiste reisijate reis oli häiritud.»

2. Valjuhäälselt rääkivad kaasreisijad

  • «Hiljuti Kreekast naastes sattus minu selja taha istuma mingi naisolend, kes oli ilmselt endal just akusid laadinud, mingit ergutit üledoseerinud või valed patareid sisse pannud. Sest kuidagi muudmoodi ei saa seletada seda pea lakkamatut sõnamulinat, mis selja tagant kostis. Sai ära kuuldud pool tema elu, selle reisi muljeid ja ka eelmistel reisidel sisseahmitut. Volüüminupp oli ka mimmil põhja keeratud ja siis küljest rebitud - ilmselt kuulis seda plära vähemalt pool lennukit. Õnnetuseks sattusid ta kõrvale istuma ka sellised, kes selle isendi jutuvadal kustuda ei lasknud, juhtides teda üha uute teemade juurde. Pea neljatunnise reisi jooksul tegi ta oma sõnamulinas vist kolm nappi pausi, et hingata...? Päeval polekski veel nii hull olnud, aga paraku oli tegu öise reisiga - magamisest ei tulnud midagi välja ja raamatu lugemisele keskenduda oli ka kaunis keeruline. Õudukas kuubis. Ja ilmselt ka täiesti kaine.»
  • «Igasugustes transpordivahendites ja ka mitte transpordivahendites on kõige ebameeldivamad inimesed need, kes arvavad, et nende asjust peaks kogu ruum teadma. Ehk ei osata vaikselt kõnelda. Elementaarne viisakus teiste suhtes.» 

3. Alkoholijoobes reisijad

  • «Mõni aeg tagasi olin lennureisil, kus kaks noort tütarlast, umbes 18-20aastased, hakkasid lennujaamas jooma ning lennukis jäid nad nii purju, et ei jaganud ööd ega mütsi. Ühel oli veel läbipaistev pluus ja miniseelik, mis muidugi käis üles ja alla, kui ta muudkui ära kustus ja siis taas ärkas, et jätkata.»
  • «Veebruaris osutus minu ees istuv seltskond ikka tipuks. Ainuüksi see, et nad seal hakkasid jooma, oli piisav piin, lisaks tuli välja, et enamik neist sõitsid esimest korda lennukiga ja siis pidin terve tee seda ohkimist kuulama. Lisaks rõve kõrvulukustav naer. Kõige tipuks lasid nad kõik oma istmed alla, kõige rohkem just minu ees istuv noormees. Sai talle mitu korda öeldud, et vahed on väga väikesed ja mul on äärmiselt ebamugav, kui ta selle istme alla laseb. Piisas sellest vaid minutiks, kuni iste oli all tagasi, lisaks see kargamine istmetel nii, et mitu rida istmeid rappus. Kirsina tordil oli see, et see minu istuv noormees ja temast umbes 20 aastat vanem naisterahvas hakkasid amelema. Olgugi, et ma olen sattunud igasuguste fruktidega ühele lennureisile, oli see seltskond ikka tase.»
  • «Häirivad sellised, kes arvavad, et kõik lennukis olev alkohol tuleb ära osta ja juua.»

4. Joovastunud esmareisijad

  • «Lennukites on ikka nutvaid lapsi, purjutajaid ja lärmakaid troppe, aga see on tavaline. Üldiselt häirivad kõige rohkem esmareisijad. Inimesed, kes ohivad õhku tõustes, pildistavad ja filmivad lennukiaknast välja ka üle sinu. Ohivad lennuki hindade ja toidu üle. Käivad peldikus või asjade juures iga viie minuti tagant nii, et pead välja laskma. Viimaks hakkavad nad pärast maandumist plaksutama…»

5. Pesemata reisijad

  • «Lennukireisid on üldiselt nii pikad, et kui ikka ebahügieeniline haisev isik kuskil kõrval või läheduses istub, siis on ikka kohutav küll.»
  • «Parim tänaseni oli hobuse järgi haisev pilusilm, kes kümne tunni jooksul kordagi ei tõusnud ning haises väljakannatamatult. Naabrid käisid vaheldumisi WCs oksendamas.»

6. Suvalisse kohta istuvad inimesed

  • «Need, kes lähevad esimeste seas lennukisse ja istuvad kas teadlikult või oma piletit kordagi vaatamata suvalisele kohale. Selliseid on igal lennul ja reeglina tulevad nad just esimestena. Kusjuures, kui nad valelt kohalt üles ajada, oskavad nad otse ja eksimatult oma õigele kohale minna. Ei saagi aru mis sellistel arus on.»

7. Istmeterroristid, kes lasevad seljatoe kaasreisijale sülle

  • «Häirib, kui kitsaste vahedega lennukis laseb eesistuja oma tooli seljatoe mulle sülle.»

8. Need, kes pidevalt WCsse tormavad

  • «Häirivad need pähklipõied, kes pidevalt WCs peavad käima.»

9. Käetoe hõivajad

  • «Häirib, kui oled reisijana kolme istme keskel ja kummaltki poolt võetakse käsitoed ära.»

Üks lugeja jagas aga õpetust, kuidas ennast teistest inimestest mitte häirida lasta:

  • Valgus. Osta endale silmaklapid, mis blokeerivad liigse valguse.
  • Heli. Võta kaasa muusikamängija ja pane klapid pähe ning heli põhja või osta apteegist korralikud kõrvatropid ja tööriista poest mürasummutavad klapid, kasuta neid korraga - summutab isegi kõvema karjumise.
  • Ettelastav iste. Kui keegi sulle end oma seljatoega sülle istuma sätib, siis lase enda seljatugi ka alla, ruumi rohkem.
  • WCs käijad. Palu endale aknaäärset kohta, siis ei pea sa muretsema, et üle sinu ronimas käiakse.
  • Seljatoe tagujad. Nende suhtes ei aita vast muu, kui märkus või korrale kutsumine.
  • Magamine. Spetsiaalne täispuhutav lennukipadi ja tekk ülepea. Lisaks aitavad silmaklapid, kõrvatropid ja -klapid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles