Nasva joogivesi kipub soolaseks minema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi.
Vesi. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Kuressaare Veevärk on kimpus Nasva aleviku ühisveevärgi joogiveega, millele on ülemäärase kloriidide sisalduse tõttu juurde tekkinud nõrk soolakas kõrvalmaitse.

Kloriidide sisaldus Nasva aleviku mõni aasta tagasi valminud ühisveevärgi joogivees on aasta-aastalt aina tõusnud ja ületab nüüd lubatud piirnormi enam kui kaks korda, kirjutab Saarte Hääl.

Kui hea kvaliteediga joogivesi tohib kloriide sisaldada kuni 250 mg/l, siis Nasva aleviku ühisveevärgi joogivee aprillis võetud proovi kloriidide näitaja oli 620 mg/l. Varem analüüsitud proovides jäi kloriidide sisaldus vahemikku 114,2 mg/l kuni 241 mg/l, kuid see näitaja on aastatega pidevalt suurenenud.

Kuressaare Veevärgi juhatuse liige Ain Saaremäel ütles, et kloriidide sisalduse tõus viitab merevee suurenenud mõjule. Probleemi põhjustest saab Saaremäeli sõnul konkreetsemalt rääkida pärast täiendavate uuringute tegemist ja hüdrogeoloogia spetsialistidega konsulteerimist.

Täpsemad andmed on vajalikud ka selleks, et hinnata, kas põhjavee koostise muutused on ajutised või püsivamad, ning sellest sõltub täiendavate veetöötlusseadmete vajadus ja valik.

Lähiajal võtab Kuressaare Veevärk Nasva alevikus kasutusele reservkaevu (Nasva vana kaev), mille vees on kloriidide sisaldus igati normis.

2013. aasta veekasutuse aruande põhjal tarbis Nasva alevikus ühisveevärgist vett 67 inimest ehk 17 protsenti aleviku elanikest. Ei terviseamet ega Kuressaare Veevärk pole Nasva elanikelt ühisveevärgi joogivee kehva maitse kohta kaebusi saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles