Mida tšillitoitude valmistamisel silmas pidada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšilli.
Tšilli. Foto: SCANPIX

Värske tšilliga toitu valmistades tasub järgida mitmeid nõuandeid, et mitte liiga tulise toiduga end kõrvetada.

Tšilli kangust on lihtne määrata kauna paksuse järgi, kirjutab Viljade Maailm. Mida peenem ja teravam on tšillikaun, seda kangem see tavaliselt on. Mida ümaram ja suurem, seda mahedam, erandiks on tšillisort Habaneron.

  • Puhastades kasuta ühekordseid kummikindaid ning väldi silmade hõõrumist. Kui tšilli silma satub, kõrvetab see hirmsasti, kuid pole siiski ohtlik.
  • Eemalda kaunast valged vaheseinad ning seemned, nii on tšilli mahedam. Kui soovid kangemat tšillit, lisa toidule ka vaheseinad ja seemned.
  • Maitse ja kanguse võrdseks jaotamiseks haki kaun väga peeneks. Suurte koguste purustamiseks on soovitav kasutada mikserit.

Kui toit sai liiga tuline, aitab tšilli tugevust hästi balanseerida soola, suhkru või sidrunimahla lisamine.

Suust aitab kõrvetust eemaldada samuti soola söömine – seda äärmuslike juhtude korral. Joogina sobib hästi jogurt – näiteks mangost ja jogurtist kokku segatud lassi. Vett, õlut või karastusjooke ei tohi kindlasti leevenduseks juua, need kannavad vaid kapsaitsiini laiali, mistõttu levib põletus ka kurku ja söögitorru.

Alates 1912. aastast on kasutusel Wilbur Scoville’i välja töötatud Scoville’i skaala, mis mõõdab piparde tulisuse tugevust. Tavaline paprika on skaalal 0. Skaala tipus on  habanero pipar, mille tulisus on kuni 577 000 ühikut. Kapaitsiin on kemikaal, mis tšillid tuliseks teeb. Puhta kapsaitsiini tulisus on 16 miljonit ühikut! Näiteks ametivõimude poolt kasutatava pipragaasi tulisus on umbes 5 miljonit.

Kapsaitsiinil on palju positiivseid omadusi, näiteks kiirendab see keha ainevahetust ning kalorite põletamist. Tšilli sisaldab ka paljusid vitamiine nagu näiteks A- ja C-vitamiin, mis mõlemad on tähtsad antioksüdandid, mis tugevdavad immuunsussüsteemi ning kaitsevad vähi eest. Tšillipipart kasutatakse ka isutuse, ninaverejooksu, peavalu, hambavalu ning veel paljude teiste terviseprobleemide korral.

Uuringud on näidanud, et tšilliga maitsestatud toit langetab insuliini  taset kehas, muudab veresuhkru taseme stabiilseks ning vähendab ülekaalulisuse ja diabeedi riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles