Leivaliit kutsub üles rukkileiba sööma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkileib.
Rukkileib. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti Leivaliit alustas teavituskampaaniat «Leiba ei asenda», et kutsuda eestimaalasi üles sööma rukkileiba.

Eesti Leivaliidu juhi Uno Kaldmäe sõnul peavad eestimaalased leivast jätkuvalt lugu. «Arvestades, kui palju on Eestis leivatööstusi ning kui mitmeid erinevaid uusi leivatooteid igal aastal müügilettidele jõuab, saame öelda, et eestlased armastavad jätkuvalt leiba,» ütles Kaldamäe, täpsustades, et samas eelistatakse aina sagedamini nisujahust valmistatud pagaritooteid.

Rukkileivas on mehe sõnul aga mitmeid mineraalaineid ja vitamiine, mis teevad tervisele head. «Leib teeb targaks ja tugevaks,» tutvustas leivaliidu juht teavituskampaania tunnuslauset.

Leivanädala eesmärk on pöörata tähelepanu rukkileivale ja selle kasulikkusele. Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul on rukkileivas suur kiudainete hulk, mis mõjutab meie soolestiku tööd ja parandab seedimist, rukkileiva söömine aitab langetada  kolesterooli taset ja hoiab ära mitmeid haigusi.

«Täisterarukkileib mõjub soodsalt meie veresuhkrutasemele, hoides kaalu kontrolli all. Kiudained pidurdavad süsivesikute kiiret imendumist, tagades veresuhkru tasakaalu, mis omakorda hoiab energiataseme ja meeleolu stabiilsena ning aju pikemalt töövõimelisena,» selgitas Holsting rukkileiva kasulikkust.

Suuremad leivatööstused tootsid Eestis 2014. aasta teises kvartalis 19 900 tonni leiva- ja saiatooteid. Selle aasta esimesel poolaastal valmistati 38 400 tonni pagaritooteid, mida on 11% ehk 3800 tonni rohkem kui mullu samal perioodil. Toodangu kasv on saavutatud ekspordi suurenemisega.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles