C-Komando: monopoolne ettevõte kiusas alusetult inimest

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader «C-Komandost».
Kaader «C-Komandost». Foto: Kuvatõmmis

Tänaõhtuses Kanal 2 saates «C-Komando» lahati probleemi, mis tekkis kohaliku võrguteenusepakkuja ja elektritarbija vahel ning mis nüüd on välja jõudnud kohtusse.

Jaanuaris 2013 avanes Eesti elektriturg täielikult kõigile elektritarbijatele, mis tähendab, et tarbijad võivad ise endale valida elektrimüüja ja sobiva hinnapaketi. Kui suletud elektirturul oli kliendil üks võrgu- ja elektrileping, mille alusel sai ta nii elektri- kui võrguteenust, siis avatud turul on kliendil kaks eraldi teenusepakkujat – piirkonnas tegutsev võrguettevõtja ja kliendi valitud või üldteenuse elektrimüüja.

Põlva vallas asuvas 500 elanikuga Himmaste külas on elektrienergia edasimüüjaks ehk võrguteenuse osutajaks OÜ Põlva Oom, kellega kohalikud aga rahul ei ole. Suurem tüli tõusis kevadel, kui Põlva Oom avastas, et üks eraisikust klient on ettevõttele võlgu 119 eurot.

Himmastes elavalt Gitlin Kütilt, kes esitatud arvega nõus ei olnud, võeti väidetava võlgnevuse tõttu elekter ära ja nii on ta juba neli kuud vooluta elanud. Naine on aga kindel, et tal ei ole elektriettevõtte ees võlga ja pigem on kogu jama põhjustanud isiklik vimm.

Õigluse jalule seadmiseks pöördus Gitlin «C-Komando» poole, saatel kulus olukorra lahendamiseks pool aastat. Pöörduda tuli nii tarbijakaitse-, konkurentsiametisse kui ka prokuratuuri, sest vastavalt elektrituruseadusele on võrguettevõtjal kohustuseks elektrinäitude kogumine, arvestite töökorras hoidmine ja rikete likvideerimine.

Kohalik pisike monopol OÜ Põlva Oom on kohalikele väitnud, et elektriarvestid tuleb inimestel endil välja vahetada oma kulu ja kirjadega. Tegelikkuses kohustub seadus elektritarbimise mõõtmist korraldama võrguteenuse pakkujal.

Himmastes on aga aeg justkui seisma jäänud. Inimesed ise fikseerivad näidud, arvutavad ka elektrisumma ning teated hinnamuutustest leitakse heal juhul postkastist väikese sedeliga.

Võimalus võrguteenuse osutaja vahetamiseks puudub, sest juba seitsmendat aastat pole suudetud Eesti Energiale võrke üle anda. Pikema uurimise käigus selgus ka tõsiasi, et vaatamata sellele, et firmal puudub elektrimüügiks ka litsents, ei ole seadust, mis keelaks tal seda teha.

Et lõpuks aru saada, kas Gitlin oli ka tegelikult võlgu või mitte, asus «C-Komando» meeskond näitude ja arvete ridadel näpuga järge ajama.

Üle kontrollides selgub, et näidud ja makstud raha klapib, seega on OÜ Põlva Oomi nõue saatemeeskonna hinnangul alusetu. Kuna esialgsed läbirääkimised ettevõtte juhatuse liikme Aivar Tigasoniga võla suhtes selgust ei toonud, mindi aru pidama Põlva Oomi raamatupidajaga.

«Siin on üks asi väga valesti. Nimelt mina ei ole seda arvet väljastanud,» ütleb seepeale raamatupidaja, kelle sõnul on näitudest erinev ja suurema nõudega arve Aivar Tigasoni koostatud.

Raamatupidaja väitel on võlgnevus tekkinud aastast 2004. «C-Komanot» nõustanud juristi sõnul on nii ammune võlg tänaseks aegunud. Probleemi kruvib veelgi rohkem pingule see, et ettevõtte ei väljasta oma klientidele arveid – nn arveraamatuid peavad inimesed ise pidama.

Elektrilevi OÜ on teinud enda väitel korduvaid katseid võrk OÜ Põlva Oomilt üle võtta, kuid seni teise poole koostööst keeldumise tõttu tulemuseta. Elektrilevi esindaja Taavo Randna sõnul oleks lahenduseks, kui kohalik omavalitsus kuulutaks võrgu n-ö peremehetuks ning seejärel võimaldaks uuel võrguteenuse pakkujal seejärel teenuse osutamine üle võtta.

Põlva Oomi ja Elektrilevi vahel peeti ka läbirääkimised. Võrkude ülevõtmisest kuni uute kliendilepingute sõlmimiseni kuluks Elektrilevi esindaja Taavo Randna sõnul maksimaalselt kuni kuus kuud.

Saatemeeskond tegi taotluse esmase õigusabi kohandamiseks. Kohtumääruse kohaselt kohustati edasi OÜ Põlva Oomi viivitamatult taastama elektrienergiaga varustamist Gitlin Küti korteris.

Veel viimase hetkeni ei soovinud Põlva Oomi juhatuse liiga Aivar Tigason kohtumäärusega nõustuma ning «viivitamatu» kestis nädalaid edasi. Gitlinile tähendas see elektrita elamise jätkumist.

Pärast viit kuud telefonikõnesid õnnestus saadet nõustanud juristil kohtuda Tigasoniga ning sündiski ime – Gitlin sai elektri tuppa tagasi.

Vaatamata sellele, et elekter on toas tagasi, jääb võlanõue OÜ Põlva Oomi poolt kehtima. Et edasisi sekeldusi vältida, tuleks tal võlg tasuda, kuid naine otsustas minna teist – kohtu – teed.

Kuna naise hinnangul pole nõudel jätkuvalt mingit alust, ei näe ta ka raha ülekandmise tegemises võimalust. «Mis ma sellise makse selgitusse peaksin panema? Härra Tigasoni nõudmisel? Maksumaksjana pean ma terveid horde ametnikke üleval, aga abi mul sellest ei ole vähimatki. Juba sellepärast otsustasin ma kohtusse minna,» rääkis naine kaamera ees.

Saatemeeskonna juristi sõnul võinuks probleem laheneda tõhusamalt, kui nii võrguteenuse pakkuja kui teenuse tarbija oleksid olnud nõus teineteisele oma seisukohti rahulikumalt selgitama. Kuna seda tehti aga eskaleerunud konflikti pinnalt, väljus see kontrolli alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles