Norra elektriautod teevad euroliidu jaoks liiga vähe müra

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriauto laadimas.
Elektriauto laadimas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vastavalt Euroopa majandusühenduse kokkuleppele peab Norra kohandama teatud Euroopa Liidu nõudeid ja üheks selliseks on vaikselt liikuvate sõidukite helihoiatus.

Euroopa Liit otsustas aprillis, et elektriautod ja teised vaikselt liikuvad sõiduvahendid vajavad helilist hoiatussüsteemi, kirjutab Local. Helisüsteem käivitub, kui sõiduk alustab liikumist ja töötab, kuni sõiduk saavutab 20 km/h sõidukiiruse, samuti töötab see tagurpidi sõites. See nõue kehtestati, et vältida õnnetusi ja hoiatada jalakäijaid elektri- ja hübriidautode eest. Norra pimedate ja vaegnägijate ühingu hinnangul on tegu mõistliku otsusega, kuid kohalik müravastane ühing pole sellega rahul. «Vaiksete sõidukite helihoiatus on halb ja kiirustades tehtud lahendus. Meie eelistaksime, et autojuhte hoiatatakse jalakäijate eest, mitte vastupidi. Sellised andursüsteeme töötatakse välja,» rääkis müravastase ühingu esindaja Ulf Winter.

Uus helisüsteem saab reaalsuseks ilmselt 2019. aastal. Milline see olema hakkab, pole veel selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles