Lugeja kiri: miks on hinnad Eestis kallimad kui Soomes? (4)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vantaa Prismas sisseoste tegev vanapaar.
Vantaa Prismas sisseoste tegev vanapaar. Foto: AFP/SCANPIX

Soomes elav eestlanna saatis Tarbija24 emotsionaalse kirja, kus imestab Eesti kalliste hindade üle.

Miks on Eestis toodete hinnad kallimad kui naabrite juures Soomes? Eesti elanike palgatase on kordades väiksem, mismoodi on võimalik, et elu on kallim Eestis kui Soomes? Mõned näited: Prismas müüdavad Soome päritolu tooted on kallimad kui Soome Prismas. Eestis algavad lastejopede hinnad 78 eurost, Soomes saad uue jope juba 20 euroga kätte! Samuti tehnika ja muud vidinad. Näiteks Soomes tehtud ürdikasvatuspotid maksavad 109,90 ja eestlane müüb neid 110-ga, värviliste eest küsib veel lisaraha 2 eurot.

Elades nüüd viis aastat Soomes ja soovides tagasi kolida, käisin külastamas üle tüki aja Eestis olevaid poode. Mismoodi eestlane suudab elada Eesti palkade juures ja maksta kõrgemat hinda toodete, toidu ja riiete eest, samas kui Soomes on palgad vähemalt kaks korda suuremad ja tooted on kordades odavamad? Ka hinnaalandust tehakse Soomes kuni 70%, samas kui eestlane laseb hinna alla 20%.

Küsimus: mis on siin pildil valesti? Miks see nii on? Kas tõepoolest arvate, et eestlane tuleb Soomest ära väiksema palga peale ja kallimasse keskkonda? Riiki, kus toetused on kordades väiksemad? Kas eestlane on ahnem? Soome firmade maksud on kõrgemad kui Eestis.  Sellepärast ma ei saagi aru, miks Eestis on elu kallim? Kas ahnus on ajanud kasumimarginaali nii kõrgeks, et normaalne inimene enam osta ei jaksa?

Me tassime kohvi, juustu, lasteriideid ja kasutatud kodumasinaid Soomest Eestisse. Maalt, mis peaks olema kallim, aga ei ole! Kuidas aru ei saada, et kui eestlane ei jaksa osta omalt maalt, siis ei toimu ka raha liikumist. Kui pole käivet, pole ka riigil majandust. Kuidas need asjad on euro tulekuga nii sassi läinud? Inimesed jäävad vaeseks ja paljaks? Kas keegi kontrollib firmade kasumimarginaale? Miks on elu Eestis kallim kui Soomes?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles