Advokaat: võtme omajal on võim ka korteri üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Ott Lepmets advokaadibüroost Lepmets & Nõges.
Advokaat Ott Lepmets advokaadibüroost Lepmets & Nõges. Foto: Erakogu

Advokaadibüroo Lepmets ja Nõges advokaat Ott Lepmets ütles Postimehele saadetud kommentaaris, et võtme omanikul on võim ka ruumide üle, millesse sellega pääseb.

Ukselukk on mõeldud eelkõige omandi ja valduse kaitsmiseks kolmandate isikute eest. Olgu sellega hõlmatud nii korteriomand ja selle valdus tervikuna kui ka korteris asuvad vallasasjad.

Ei vaja selgitamist, et korteriomandi võtmete valmistamine ja üleandmine kolmandatele isikutele rikub ukseluku kaitseotstarvet ja võimaldab kolmandatel isikutel muuhulgas ka korteriomandisse siseneda – teisisõnu korteriomandit vallata.

Riigikohus on asunud seisukohale, et näiteks ukselukkude vahetamine on käsitletav valduse omavolilise äravõtmisena asjaõigusseaduse kohaselt.

Analoogselt võib võtta seisukoha, et kui luku vahetamine võtab ära valduse, siis võimaluse loomine luku avamiseks, koos teadmisega luku asukohast, hoopiski loob valduse.

Võtme abil on kerge vaevaga võimalik korterisse siseneda ning korteri ja selle sisustuse üle valdust teostada. Teisisõnu isik, kes omab korteriomandi võtit, omab kaudselt ka tegelikku võimu korteri ja selles paikneva üle.

Edasi võib arutleda, kas kirjeldatud viisil korteriomandile saadud valdus on seaduslik, kas valdus on hea- või pahauskne ning kas valduse rikkumisega on tekitatud ka kahju? Nendele küsimustele vastates saame teada, missuguseid õiguskaitsevahendeid on võimalik kasutada. Kõne alla võib tulla nii asjaõigusseadusest tulenev valduse rikkumise lõpetamise nõue kui ka võlaõigusseaduses sätestatud kahju õigusvastasest tekitamisest tulenev kahju hüvitamise nõue.

Vastutava isiku määratlemisel tuleb samuti lahendada suur hulk küsimusi. Kindlasti tuleb arvestada võtme valmistamise vajadust tinginud sündmuse asjaolusid ja majahalduri motiive. Samuti tuleb lähtuda poolte vahel sõlmitud lepingutest ja majahalduri poolt võtmevalmistajale edastatud informatsioonist.

Analoogse juhtumi esinemise korral soovitan kindlasti konsulteerida juristiga, kes oskab iga juhtumi üksikasju eraldi hinnates aidata Teil leida olukorrale kõige sobivama lahenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles