Euroopas levivad surmava lisandiga sigaretid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane Marlboro.
Punane Marlboro. Foto: SCANPIX

Saksa toll hoiatas radioaktiivsete Marlboro sigarettipakkide eest, mis on Euroopasse jõudnud tõenäoliselt Vietnamist.

Võltsitud pakendi, maksumärkide ja sigarettidega punane Marlboro sisaldab surmavat kogust radioaktiivsust, vahendab Mirror.

Saksa lennujaamade ja sadamate töötajad on nüüdseks ettevaatusabinõuna varustatud Geigeri loenduritega, mis tuvastavad radioaktiivsete osakeste taset. Abinõu võeti kasutusele pärast seda, kui juunis Poola pealinnast Varssavist partii kõnealuseid võltssigarette konfiskeeriti.

Väliselt on raske pakkide võltsitust tuvastada, kuna need on kaetud Euroopa Liidus nõutavate hoiatustega nii saksa kui poola keeles. Samuti olid avastatud pakid varustatud mõlema riigi maksumärkidega.

Rohkem kui nikotiini ja tõrva on neis sigarettides avastatud radioaktiivset ühendit Strontsium-90, mida kasutatakse tuumarelvade tootmises ning tööstuses ja ka meditsiinis.

Poola ja Saksa ametnikud üritavad välja selgitada, kas Poola leid (sigaretipakid olid peidetud kasti külmutatud krevettide vahele – toim.) on juhuslikult saastunud või on salakauba levitaja sigaretid meelega saastanud.

Kui tegemist on tahtliku toote saastamise ja levitamisega, võib seda pidada varjatud ja ettekavatsetud massimõrvaks.

Kiiritatud sigarettide suitsetamine võib viia tõsiste põletusteni hingamisteedes, millest saadud mürgistus võib lõppeda surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles