Mida teada rehvidest külmade ilmade tulekul

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rehvivahetusega tuleks alustada varakult.
Rehvivahetusega tuleks alustada varakult. Foto: Marko Saarm / Sakala

Algavaks talvehooajaks tuleks valmistuda aegsasti ja kontrollida juba praegu auto talverehvide seisukorda ning tuletada meelde mõned olulised soovitused, mida iga autojuht peaks talve lähenedes kindlasti teadma.

Külma ilma korral sõida talverehvidega

Ilma külmenedes peaks autole alla panema talverehvid, isegi kui on päikeselised päevad ja teekate püsib veel kuiv, sest kümnest kraadist madalama temperatuuri juures muutub suverehvide kummisegu liiga jäigaks ja selliste rehvidega on halvem autoga sõita. Talverehvide kasutamine on kohustuslik küll alates esimesest detsembrist, kuid soovituslik juba kümnest kraadist madalama temperatuuri korral.

Vaheta rehve regulaarselt

Talverehve peab vahetama vähemalt iga viie aasta tagant. Samas võib teatud sõidustiil (liiga sage pidurdamine, äkilised manöövrid) ning kehval teekattel ja sillutama teel sõitmine rehve kiiremini kulutada, millest tulenevalt vajavad rehvid vahetamist iga kolme kuni nelja aasta tagant. Paljud juhid kasutavad talverehve aasta ring ja ka see vähendab rehvide eluiga.

Goodyear Dunlop Põhja-Euroopa tootespetsialisti Ernestas Čejauskase sõnul eelistavad paljud autojuhid rehvide arvelt säästa ning soetavad uute rehvide asemel kasutatud rehvid. Kasutatud rehvide ostmisel peab aga selgeks tegema nende tegeliku seisukorra: millal rehvid toodeti, mitu hooaega neid on kasutatud ning kuidas hooldatud. 

Kontrolli rehvide seisukorda

Halvas seisukorras rehvidega sõites võib auto kaotada kergemini juhitavuse, pikeneb sõiduki pidurdusteekond ning auto tarbib rohkem kütust. Seetõttu on oluline kontrollida rehvide seisukorda. Lihtsaim viis selleks on mõõta rehvimustri sügavust. Talverehvide soovitatav mustrisügavus on kahkesa kuni neli millimeetrit.

Sõida õige rehvirõhuga

Enim levinud viga, mida autojuhid teevad, on sõitmine vale, enamasti liiga madala, rehvirõhuga. Vale rehvirõhk vähendab rehvi eluiga ning suurendab auto kütusekulu. Soovitatav on rehvirõhku regulaarselt kontrollida. Ilmade külmemaks muutumisel tuleks teha seda igal tankimiskorral, sest muutlikud ilmaolud mõjutavad rehvirõhku.

Hoia oma rehve

Rehvide eluiga mõjutavad ka nende ladustamise tingimused. Rehve ei soovitata hoida niiskes kohas ega päikesevalguse käes, sest sellised olud halvendavad rehvi omadusi: väheneb rehvide haardumine, pidurdus- ja juhitavusvõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles