Lugeja küsib: kui suur karistus ootab 2. mail erimärgistatud diisliga kütjat?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õliküte.
Õliküte. Foto: Egert Kamenik

«Kuna külmadel talvedel tuleb u märtsi alguses tellida juurde erimärgistatud diiselkütust maja kütmiseks, siis senise praktika kohaselt tellitud 1000 liitrist (see on tellimise miinimumkogus) pea pool jääb üle. Kui 2015. aasta talv on taas käre ja 1. maiks ei jõua ma seda kütust ära kasutada, siis kas mul on oodata maksuameti kontrolli ja millised sanktsioonid mind ähvardavad üleliigse 500 liitri erimärgistatud kütuse eest? Kuidas peaks maksuameti hinnangul välja nägema üle jääva erimärgistatud kütuse võõrandamine müüjale või aktsiislaopidajale?» küsib majaomanik.

Vastab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Laurits.

Erimärgistatud kütuse müüjatel on müüdava kütuse miinimumkogused erinevad. On võimalik osta korraga ka vähem kui 1000 liitrit, näiteks 500 liitrit. Seetõttu soovitame erimärgistatud diislikütusega kütjatel  planeerida ostetav kogus selliselt, et järgmise aasta aprilli lõpuks kas kütusejääki ei oleks üldse või see ei ületaks 100 liitrit. Eraisik, kellel on erimärgistatud vedelkütuseid kokku alla 100 liitri, võib kütusejääkide edasiseks kasutamiseks maksta sellelt erimärgistatud vedelkütuse ja diislikütuse aktsiisimäärade vahe.

 Kui jääk ületab 100 liitrit, siis tuleb see 2015.a maikuu jooksul võõrandada. Jääke on lubatud võõrandada aktsiisilaopidajale või kütuse müüjale, kellelt erimärgistatud kütus soetati. Võõrandamisel tuleb mõõta kütusejäägi kogus ning teavitada sellest maksu- ja tolliametit hiljemalt võõrandamisele eelneval tööpäeval.

 Siit leiab veel infot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles