Eesti naised kodustavad ameeriklaste lemmiktoitu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklivõi - sinu väike abimees dieeditamisel
Maapähklivõi - sinu väike abimees dieeditamisel Foto: kehatrimmi.ee

Ida-Virumaal Voka külas asuvas Tamme talus valmistavad kohalikud naised Eesti oma maapähklivõid.

Tia Ruutopõld kasvas üles Kanadas, kus elu ilma maapähklivõita on kujuteldamatu, nagu ka Katja Loide, kes mekkis seda esimest korda 15 aastat tagasi. Nüüd on mõlemad pööranud selle tervisliku maiuse usku ja loodavad sellega teisigi nakatada, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Mõte hakata valmistama maapähklivõid kohapeal, selle asemel et seda purkide viisi Kanadast tassida või tuttavatelt tellida, sündis kahasse Katja Loidega, kes peab MTÜna tegutseva spordiklubi Finifit juhina lugu tervislikest eluviisidest.

«Purgis on 100 protsenti röstitud maapähkel või mandel. Selle poolest erinevad meie valmistatud võid Eesti poodides pakutavast, et sinna on enamasti lisatud soola ja suhkrut ning õli, mis teeb toote odavamaks ja selle konsistentsi natukene vedelamaks. Tegelikult pole mingit vajadust midagi juurde panna ja puhtana on maitse minu meelest kõige parem,» leiab Tia.

«Meie pähklivõi on ka värskem, sest on siinsamas Eestis tehtud. Tahame hakata seda ka kaaluga müüma. Kui ostja silme all kaalume, siis ta näeb, et see on täiesti värske kraam,» lisab Katja.

Oma purgiga tulles on ka hind odavam. Valmispakendatuna maksab 50-grammine purk maapähklivõid alates 2 eurost. Praegu saab Tamme talu toodangut osta Jõhvis promenaadi talupoes ja Tallinnas NOPi delipoes, aga tellitakse ja ostetakse ka otse tegijatelt.

Mõlemad kinnitavad, et või valmistamine on selle ettevõtmise juures kõige lihtsam. Spetsiaalse võimsa veskiga jahvatatakse pähklid või mandlid peeneks, kuni eraldub õli ja tekib pastataoline mass. Kodustes tingimustes võib pastat valmistada ka köögikombainiga.

Tia ja Katja näevad sihtrühmana kõiki, kes hoolivad tervislikust toitumisest. Nii maapähkli- kui mandlivõid võib kasutada ka küpsetistes, kastmetes ja smuutides. Tia näiteks teeb mandlivõist pudrusilma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles