Väljasurnuks peetud vereimeja võtab taas võimust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unustatud lutikas on tagasi.
Unustatud lutikas on tagasi. Foto: AFP / Scanpix

Norras vahepeal väljasurnuks peetud lutikad on taas tagasi ja nende arv on plahvatuslikult kasvanud, hoiatavad kohalikud kahjuritõrje eksperdid.

Voodilutikat (Cimex lectularius) peeti Norras pea 70 aastat väljasurnuks, kuid nüüd on see ebameeldiv kaaslane hakanud taas ohtralt levima, kirjutab Local.

Oslos töötav kahjurtõrjeekspert Hans A. Sætrum, kes on seda tööd teinud alates 1969. aastast, rääkis, et pärast II maailmasõda oli lutikas Norras peaaegu väljasurnud. «1980ndatel oli kõige rohkem kolm-neli juhtumit terve aasta peale, aga nüüd on meil kolm-neli sellist väljakutset päevas,» rääkis ta.

Voodilutikad eelistavad rünnata oma ohvreid magamise ajal, peites end muidu seinapragudesse ja vooditesse. Nad võivad hammustada ka koduloomi ja -linde. Lutikad munevad oma mune vooditesse, pildiraamide ja tapeedi taha.

Nendest vabanemine on keeruline, Norra ekspert Vidar Andreassen peab kõige tõhusamaks meetodiks mööbli külmutamist. «Me saame korterisisustuse panna külmutuskonteinerisse, kus temperatuur on -28 kraadi,» rääkis ta. Selline tõrje läheb maksma 50 000 Norra krooni (ligi 6000 eurot). Ka saab neid tõrjuda kemikaalidega, kuid mürk ei pruugi jõuda igasse seinaprakku ja täiskasvanud isend võib seal elujõuline olla mitu kuud.

Lutikate vältimiseks on  Andreassenil ainult üks soovitus – ärge tooge neid reisilt kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles