Mida uue monitori valimisel silmas pidada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti monitor.
Arvuti monitor. Foto: Egert Kamenik

Arvuti monitore ostetakse tihtipeale ülejala, tegemata eelnevalt selles osas kodutööd.

Kui rääkida monitoridest, ei pruugi alati kehtida kuldne reegel, et mida suurem, seda parem, kirjutab Martin Palm Elioni veebiväljaandes Digitark.

Olenevalt töökoha paigutusest võib näiteks 27-tolline monitor liiga suureks osutuda. Teisalt pole ka liiga väike alati kõige parem valik. Kui mitte arvestada sülearvutite külge «aheldatud» ekraane, siis täna võiks arvuti monitori minimaalseks suuruseks olla 19 tolli.

Väiksemate monitoride suureks plussiks on kindlasti suurem pikslitihedus (teravam pilt). 19-tolline Full HD (1920×1080) resolutsiooniga monitor pakub meeldivalt teravat pilti, võrreldes näiteks sama resolutsiooniga 27-tollise monitoriga. Keskmine suurus, mida tänapäeval töökohtadel kasutatakse, on 22-23 tolli.

Kui mõtled monitorile, mille tollimõõt on suurem kui 23 tolli, võiksid juba otsida seadet, mille resolutsioon oleks suurem. Kehtib printsiip, et mida kõrgem on resolutsioon, seda väiksemad on pikslid ja seda selgem ning teravam on kuvatav pilt.

Ergonoomilisest vaatevinklist vaadatuna on soovitatav kaugus monitorist sama pikk kui kasutaja ühe käe ulatus. Selliselt kauguselt peab kogu ekraan ja sellel olevad kujutised korralikult nähtavad olema.

Kui keegi räägib 4K teleritest või monitoridest, peab ta silmas eriti kõrge resolutsiooniga ekraanipaneele, mis suudavad kuvada ekraani resolutsiooni suurusega kuni 3840×2160 pikslit. Need monitorid suudavad kuvada eriti detailset ja teravat pilti. Samas, kui selle juures on monitori suurus vastavalt liiga väike, näiteks 20-23 tolli, võib see mõnel juhul mõjuda hoopis negatiivselt. Kujutage ette, et programmide ikoonid ja ka nende nimetused teie töölaual on neli korda väiksemad, kui need hetkel on.

Kõige rohkem lõikab 4K monitorist kasu arvutimängur. Kui ekraanil kuvatakse mingisuguseid kolmemõõtmelisi mudeleid suvalises arvutimängus, siis väikse resolutsiooni juures näivad objektide kontuurid «sakilised», tulenevalt pikslite kujust, mis on enamjaolt ruudukujulised. Seega, mida väiksem on üks piksel või mida suurem on resolutsioon ekraani tollimõõdu suhtes, seda sujuvamad ja ilusamad on arvutimängudes kuvatavate erinevate objektide kontuurid.

Mängude mängimiseks võiks sobida monitor, mille kaadrisagedus oleks vähemalt 120Hz ja reageerimisaeg viis millisekundit või väiksem.

Paneelitehnoloogia

Monitoride juurde on tootja tavaliselt märkinud ka paneelitehnoloogia, mis võib olla IPS, TN, VA või PLS.

TN (twisted nematic) paneelid on reeglina kiirema reageerimisajaga ja sealjuures üsna odavad. Miinusteks on üsna kehvad vaatenurgad ja seda nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Samuti ei vasta ekraanile kuvatavad värvid sellele, mida signaaliga monitori sisse saadetakse ehk siis värvid kuvatakse kasutajale moonutatuna. Samuti ei hiilga TN ekraanid oma maksimaalse ekraaniheleduse poolest.

VA (vertical alignment) paneelid ei oma nii kiiret reageerimisaega kui TN-paneelid, kuid see-eest on neil märksa täpsemalt kuvatud värvid, kõrgem ekraaniheledus ja laiemad vaatenurgad. Seetõttu on nende hind ka tavaliselt kõrgem kui TN-paneelidel.

IPS (in plane switch) paneelide vaatenurgad on väga suured ja värvide täpsus erinevate nurkade alt vaadatuna ei muutu. IPS ekraane peetaksegi tihtipeale parimaks, kui asi puudutab fototöötlust, disaini vms. Reageerimisaja osas ei suuda IPS paneelid TN-paneelidega siiski võistelda ja siinkohal jäävad need alla, kuid fototöötluse juures polegi reageerimisaeg väga oluline.

2012. aastal tutvustas Samsung maailmale uut PLS (Plane-to-Line Switching) ekraanitüüpi oma tahvlites. Nüüd on müügiriiulitel ka sama ekraanitüübiga monitore. PLS monitorid on eredamad kui IPS-ekraanid, sarnaste vaatenurkadega, kuid veidi odavamad.

Kui oled arvutimängur ja soovid parimat reageerimisaega ja kaadrisagedust, võta TN paneeliga monitor. Kui oled disainer või fotograaf ja sinu jaoks on oluline ekraanil kuvatavate värvide vastavus tegelikkusele, vaata pigem IPS ja PLS monitoride poole. Viimased ekraanitüübid sobivad paremini ka kontoritööks oma hea vaatenurga poolest.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles