Soovitus: oma kulusid ja tulusid võiks vaadata juba eurodes

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Liis Treimann

Uuest aastast läheb Eesti üle eurole ja muutuse paremaks sujumiseks võiks juba praegu hakata oma tulude ja kulude üle arvestust pidama ka eurodes.

«Usun, et arvestuse pidajatel oleks kasulik juba praegu vaadata pere-eelarvet mõlemas vääringus korraga, et silm väiksemate numbritega eurodes ära harjuks,» ütles Swedbanki juures tegutseva eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Kuigi arvestuse pidamine eurodes peaks toimuma üldjoontes sama moodi kui kroonidegi puhul, soovitas Suitsu eurodes summad üles märkida sendi täpsusega. Kroonide puhul piisas ka ühekroonise täpsusega arvudest, kuid eurode puhul tuleb olla konkreetsem, sest muidu läheb eelarve liiga ebatäpseks.

Suitsu lisas veel, et tegelikult ei ole pere rahaasjade planeerimine üldse nii keeruline, kui pealtnäha tunduda võiks.

«Veebist leitavad eelarvestamise tabelid aitavad reeglina üsna lihtsalt rahaasjadel silma peal hoida. Kes soovib, võib endale ka ise näiteks Exceli abiga arvutis või siis paberil kaustikus  toimiva süsteemi luua. Peamine on, et arvestust peetakse regulaarselt ja planeerimise horisont oleks pikem kui vaid kuu või kaks.

«Oma rahaasjade vaatamine pikemas perspektiivis õnnestub oluliselt paremini, kui seate selgesti mõistetavad eesmärgid ja panete paika, mis aja jooksul soovite need saavutada. Nii väldite liigse raha laenamisega seotud kulutusi,»  selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles