Lugeja küsib: kui kaua säilib koduvein?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduvein.
Koduvein. Foto: Lauri Kulpsoo

«Mul on kodus mitmed koduveinid seisnud juba pikki aastaid. Kui kaua need säilivad?» küsib Tarbija24 lugeja.

Vastab Veinimaailma veiniekspert Jaanus Lajal.

Mõiste koduvein on nii lai, et üheselt sellele vastust ei ole. Kodus valmistatud vein (kuigi veiniks võiks nimetada vaid viinamarjadest valmistatud toodet) võib olla Eestis tehtud väga paljudest toorainetest. Nimetagem siis Eesti kodudes enda tarbeks tehtud kääritatud jooki koduveiniks, sest kodu on hea ja seal valminud jook samamoodi.

Koduveini hoidmine ja säilitamine sõltub paljudest teguritest, milleks võivad olla veinis olevad happed, parkained, suhkrud, valmistamise meetodid ja veel sada pisitegurit. Peamine on aga ikkagi see, kuidas ja mis moel seda on tehtud. On küll olemas mõningad reeglid ja minu 25-aastane kogemus veinide vallas, mis lubavad oletada järgmist.

Magusamad veinid seisavad kindlasti kauem kui kerged ja kuivad veinid (neis on olemas jääksuhkur). Kuivad ja happelisemad veinid seisavad kauem kui kerged ja vähem happelisemad. Parkaineterikkad veinid seisavad kauem kui vähem pargised. Neil kõikidel on olemas looduslikud n-ö konservandid. Samas jällegi alati see reegel ei kehti kui valmistamise meetod on kehva või tooraines on palju vett või lisatakse seda ise liialt juurde.

Mõned näited. Arooniavein, mis on kergelt magus, võib seista isegi 10-20 aastat. Kergelt magusanoodiga õunavein aga on valmis joomiseks alles 3 aastat pärast valmistamist ja seisab siis veel ca 10 aastat. Kuiv õunavein seisab ca 4-5 aastat. Happelisemad kuivad veinid aga seisavad ca 5 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles