Maailma parimad magustoidud

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limekoogi sünnikohas Key Westis toimub suisa eraldi sellele koogile pühendatud festival.
Limekoogi sünnikohas Key Westis toimub suisa eraldi sellele koogile pühendatud festival. Foto: Reuters / Scanpix

Tõelised magussõbrad proovivad reisil olles kindlasti ka kohalikke hõrgutisi. Austraalia väljaanne news.com.au koostas ülevaate maailma parimatest magustoitudest, mida tuleks kindlasti süüa.

1. Key laimikook (USA)

Laimikoogi retsept mõeldi välja Floridas  20. sajandi esimestel aastatel, kui oli värske piima põud.  See on luksuslik kombinatsioon magusast kondenspiimast ja laimimahlast küpsisepõhjal.

Foto: SUSANA VERA/REUTERS

2. Churros (Hispaania)

Churrose pulgad on Hispaania variant sõõrikutest. Pehmest tainast õlis kuumutatud pulgad on kaetud kaneeli ja tuhksuhkruga ja neid kastetakse süües vedelasse šokolaadi.

Foto: SCANPIX

3. Vahtrasiirupi pulgakomm (Kanada)

Maius meenutab iirist ning seda tehakse vahtramahla kuumutamisel, kuni sellest saab siirup. Seejärel valatakse see jahedale pinnale jahtuma. Kommi süüakse, kui see on veel soe ja pehme.

Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

4. Pavlova kook (Austraalia)

Maailma ühe kõige kuulsama koogi päritolu pole siiani täpselt selge ning seda au tahavad endale nii austraallased kui uusmeremaalased. Pavlova on vahukooretäidise ja värskete puuviljadega beseekook. Kook on nime saanud legendaarse vene baleriini Anna Pavlova järgi, kes käis 1920ndatel maailma kuklapoolel esinemas.

Foto: SCANPIX

5. Tiramisu (Itaalia)

Kuigi selle koogi täpne päritolu pole selgeks vaieldud, arvatakse, et retsepti mõtles välja Treviso restorani Le Beccherie omanik 1960ndatel. Omanik soovis luua magustoidu, mis annaks talle kõvasti energiat, millest jäi pärast esimese lapse sündi puudu. Magustoitu tehakse spetsiaalsetest küpsistest, mida immutatakse kohvi ja likööri seguga, ja mascarpone kreemjuustust, munadest.

Foto: Wikipedia.org

6. Dulche de leche (Lõuna-Ameerika)

Tegu on magustatud paksendatud piimast valmistatud pehme magusa pruuni koorega. Seda valmistatakse kuumutades magusat kondenspiima paksenemiseni. Seda võib leida nii kookides kui tortides, aga süüakse ka paljalt.

Foto: Wikipedia.org

7. Kürtőskalács ehk korstnakook (Ungari)

Kürtőskalácsi ajalugu ulatub keskaega. Koogi tegemiseks kasutatakse magusat pärmitainast ribasid, mida keerutatakse ümber silindrikujulise vormi ja rullitakse kristallsuhkrus. Enne küpsetamist kaetakse kook sulavõiga, et saada koogile iseloomulik kuldpruun kate. Pärast küpsetamist seisab kook püsti meenutades suitsevat korstnat.

Foto: SCANPIX

8. Siirupivahvel (Holland)

Kahe õhukese vahvli vahel on siirupine täidis.

Foto: SCANPIX

9. Mangopuding (Tai)

Kleepuvasse riisipudingisse on segatud kookost ja seda serveeritakse koos troopiliste  puuviljadega. Mangopuding on väidetavalt parim roog idamaise eine lõpetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles