Ohutus äikese ajal: tõmba kõik pistikud pistikupesadest välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äikese ajal tuleb kõik pistikud kontaktidest välja võtta.
Äikese ajal tuleb kõik pistikud kontaktidest välja võtta. Foto: Toomas Huik/Postimees

Kui oodata on äikesetormi, ei tasu elektrijuhtmeid seinakontaktis hoida ja kui televiisori antenn on maja katusel, on mõistlik ka antennijuhe teleri tagant või digiboksist välja võtta. Kui vähegi võimalik, tuleb püsida hoonetes ja liikuda väljas vaid äärmisel vajadusel, teatas päästeamet.

Kõik hoonete aknad ja uksed tuleb sulgeda, mitte kütta ahju (suitsusammas toimib piksevardana). Aknad ja ahjusiibrid tuleb sellepärast kinni panna, et välgule ei tekiks tõmbekoridori. Elektrivõrgust tuleb välja tõmmata kõik elektriseadmed, mis võimalik.

Samuti võtta televiisori küljest ära kaabel, arvutitelt internetijuhe ning seinast telefonijuhe. Elektri välja lülitamine pole üldiselt laialt levinud. Kahjustusi saab aga vältida, kui ühendada elektroonika ja kodumasinad äikese ajaks pistikust lahti (seadmete ainult välja lülitamisest ei ole kasu, sest kui masina juhe on seinakontaktis, pole masin võimaliku ülepinge eest kaitstud).

Ei piisa ainult seadmete või kilbist elektrivoolu väljalülitamisest. Kõige kindlam on pistikud seinast (pistikupesadest) reaalselt välja tõmmata ja eemale asetada.

Majades tuleks kindlasti hoiduda telefoniga kõnelemast ja muidugi televiisori vaatamisest (Tallinnas on olnud  tulekahju, mis põhjustatud välgulöögist TV-antenni).

Õnnetuse korral tuleb teha hädaabikutse mobiiltelefoniga, see pole ohtlik, sest puudub vooluring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles