Väävelplasmalambid mõjuvad taimedele peaaegu nagu päike

Margit Olle
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väävel-plasmalambi all kasvanud taim on märgatavalt lopsakam kui teiste valgusallikate all kasvanud taim.
Väävel-plasmalambi all kasvanud taim on märgatavalt lopsakam kui teiste valgusallikate all kasvanud taim. Foto: Internet

Kasvuhoonetaimede valgustamiseks on uue tehnoloogiana võetud kasutusele väävelplasmalambid,

Väävelplasmalamp, mida rahvusvaheliselt tähistatakse lühendiga SP (sulphur plasma), on lihtsa ehitusega – väävli- ja argoonigaasiga täidetud õõnes kvartskera. Selline lamp on kaks korda võimsam kui muude valgusallikate valge valgus.

Väävelplasmalamp on väga hele (sarnane päikesevalgusega) ning selle valgus jaotub efektiivselt suurele alale. Lambi täisspektriga valgus mõjub väga hästi nägemisele.

Väävelplasmalamp ei tooda peaaegu üldse ultraviolettkiirgust ning annab väga vähe infrapunakiirgust. Valguse väljalaske kvaliteet ja värv ei halvene aja jooksul. Antud lamp on ka väga keskkonnasõbralik.

Uurimused, kus on vaadeldud väävelplasmalambi mõju taimede kasvule, näitavad, et SP-lamp toodab vähemalt 30 protsenti rohkem kurgitaimede biomassi ning selle lambiga saab kasvatada Euroopa nõuetele vastavaid kurke siinsetes tingimustes kuni kümme päeva kiiremini.

Valguse spekter, mille all taimi kasvatatakse, mõjutab taimede reaktsioone ja arengut väga mitmesuguselt. Praegu kasvuhoonetes laialdaselt kasutusel olevad tüüplambid väljastavad valguse spektrit, mis on väga erinev päevavalguse spektrist. Päevavalgusest erineva spektriga valguse käes kasvavate taimede reaktsioonid võivad olla mõnikord ennustatavad, kuid taime üldreaktsiooni on raske prognoosida, kuna see on keeruline kompleks paljudest taime kasvu mõjutavatest faktoritest.

Rahvusvahelise lühendiga AS (artificial sun) tähistatava kunstliku päikese spekter on projekteeritud päikesevalgusele lähedaseks.

Võrdlevas katses, kus kasvatati kurgitaimi 13 päeva jooksul AS-lampide, päevavalguslampide ja naatriumlampide all, selgus, et AS-lampide all kasvanud taimede kuivmass oli 2,3 korda suurem kui päevavalguslampide ja 1,6 korda suurem kui naatriumlampide all kasvanud taimedel. AS-lampide all kasvanud taimed olid ka 4–5 korda kõrgemad. Seda silmatorkavat erinevust seostati tõhusama valgus-spektri kasutamisega.

  Allikas: veebikülg www.plasma-i.com ja artikkel Hogewoning, S. W., Douwstra, P., Trouwborst, G., Ieperen, W., Harbinson, J. 2010.  An artificial solar spectrum substantially alters plant development compared with usual climate room irradiance spectra. Journal of Experimental Botany, 1–10.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles