Lugeja küsib: kas eksnaisel on õigus nõuda veel 100 eurot elatist juurde?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

«Meie laps sündis, kui olime veel eksnaisega noored, mõlemad 16-aastased. Nüüdseks on meie eluteed lahku läinud, kuid maksan eksnaisele alimente 160 eurot kuus. See summa on pandud paika seitse aastat tagasi ja kohtu poolt kinnitatud. Nüüd aga eksnaine sooviks saada juurde sellele 160 eurole veel sada eurot kuus ehk siis kokku 260. Mina leian, et see summa on liiga suur,» kirjutab isa.

«Olen lihttööline ning teenin kuus kuni 700-800 eurot. Seega, kui tema annaks minu alimendid kohtule ülevaatamiseks, siis kui suur tõenäosus on, et ta ka saab alimentidele juurde? Olen nõus ise juurde maksma, aga mitte 100 eurot. Kuidas arvutatakse üldse seda alimentide maksmismäära?» kirjutab küsija.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Elatis ühele lapsele ei tohiks olla väiksem kui pool alampalka – hetkel on alampalga suuruseks 355 eurot, seega ei tohiks elatis olla väiksem kui 177,5 eurot ühes kalendrikuus. Seda summat on lapse emal igal juhul õigus nõuda ja selleks ei pea lapse ema kohtule esitama tõendeid lapse ülalpidamiskulude kohta. Kui aga lapse ema soovib elatist rohkem kui miinimummääras, peab ta kohtule lapse ülalpidamiskulusid tõendama. Kui lapse ema soovib Teilt elatist 260 eurot, peaks ta olema võimeline tõendama, et lapse igakuised ülalpidamiskulud on 520 eurot.

Seega oleks Teie poolt mõistlik suurendada lapse emale makstavat elatist poole kehtiva miinimumpalgani, kuid suurema summa elatise maksmiseks küsida lapse emalt vastavaid tõendeid. Kui lapse ema Teile tõendeid ei esita ja/või Teil ei ole võimalust elatist sellises ulatuses üleüldse maksta, võite keelduda elatise suurendamisest lapse ema poolt soovitud suuruseni. Sellisel juhul võib lapse ema pöörduda elatise suurendamise nõudega kohtu poole.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles