Teismeliste nutilembus põhjustab üha enam surmasid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki rakendusega nutitelefon.
Facebooki rakendusega nutitelefon. Foto: SCANPIX

Värske uuringu järgi leiab iga tunni jooksul maailmas mõni teismeline end liiklusohtlikus olukorras, kuna tegeleb nutiseadmega.

Küllap oleme kuulnud jutte sellest, et teismelised autojuhid võivad sageli pidada end liiga kogenuks ja seetõttu roolikeeramisele veel mõnd kõrvalist tegevust juurde harrastades ohtlikke olukordadesse sattuda. Värske uuring leiab aga, et veelgi suuremas ohus on liikluses jala liikuvad teismelised, kes telefonis surfamisega ülemäära ametis on, vahendab CBS New York.

«Sellises eas oma laps kaotada on senimaani asi, millega on väga raske toime tulla ja leppida,» rääkis CBS 2-le Gwen Ward.

Ward kaotas oma tütre kaks aastat tagasi. 15-aastane oli teel kooli ning saatuslikuks sai talle autotee ületamine. Tal olid kõrvaklapid peas ja pilk nutitelefoni ekraanil. Usutakse, et ta ei näinud saatuslikku autot kuni päris viimase hetkeni.

«Arst tuli välja ja ütles esimese asjana «mul on halbu uudiseid» ja ma ütlesin kohe, et «öelge keerutamata, kuidas asjad on». Arst vastas seepeale, et mu tütar surnud,» jutustas Ward.

Värske Safe Kidsi uuringu kohaselt satub igal tunnil maailmas üks teismeline auto ette. Christina oli üke 284 teismelisest, kes 2012. aastal suri, ülejäänud ligi 10 000 said kergemalt või raskemalt viga.

Seega teismelised on kõige suurem riskigrupp jalakäijatena liiklusohtlikku olukorda sattuma. Suurim põhjus selleks on nutiseadmete ja teiste tähelepanu häirivate seadmete kasutamine liikluses.

«Uuringus leidsime veel ühe ehmatava asjaolu – üks viiest koolilapsest on ülekäigurada ületades kõrvalise tegevusega häiritud,» rääkis Safe Kids Worldwide’i president.

Põhilisemad segajad, millega noored oma nutiseadmetes tegelevad on Facebook, Twitter ja muud sõnumite vahetamiseks mõeldud rakendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles