Soomes korjati ohtliku lisandiga naps müügilt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fireballi jook sattus põhjamaades põlu alla.
Fireballi jook sattus põhjamaades põlu alla. Foto: fireballwhisky.com

Soome riiklik alkoholimüüja Alko otsustas müügilt kõrvaldada kaneelimaitselise likööri Firebaal, kuna see sisaldas propüleenglükooli  lubatust rohkem.

Alko teatas oma esmaspäeval tehtud avalduses, et Fireball on tehtud Põhja-Ameerikas kehtivate  toiduohutuse reeglite järgi, kirjutab Yle. Seetõttu ei vasta see Euroopa Liidu nõuetele, mis kehtestavad märksa karmimad reeglid propüleenglükooli sisaldusele.

Propüleenglükooli kasutatakse nii lennukite jäätumise vältimiseks, aga ka säilitusainena toiduainetes. Alkoholides kasutatakse seda kui maitsekandjat. Eelmisel nädalavahetusel korjati see alkohoolne jook müügilt ära Rootsis, kui Alko avalikustas, et propüleenglükooli on seal üle normi.

Viskil põhinevat kaneelimaitselist likööri Fireball hakati tootma 80ndatel aastate keskel ning aastaid ei tuntud seda väljaspool Kanadat. Nüüd müüakse seda ka USAs, Suurbritannias, Iisraelis, Norras, Rootsis, Soomes, Saksmaal, Prantsusmaal, Austraalias, Iirimaal.

Propüleenglükool (E1520) kasutatakse põhiliselt valikpagaritoodetes (keeksid, rullbiskviidid ja tordipõhjad) niiskuse säilitajana ja hallituse ärahoidmiseks ning muudes toiduainetes lisaainete lahustamiseks. Valikpagaritoodetele on propüleenglükooli lubatud  lisada vastavalt Eestis kehtivatele lisaainete normatiividele kuni 1 g/kg toote kohta. Suurema koguse propüleenglükooli sattumisel inimese organismi võib esineda iiveldust, peapööritust, nahaärritust jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles